Ułatwienia dostępu

Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem

Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem

Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem (INJZP) funkcjonuje jako jednostka organizacyjna powołana do realizacji procesu dydaktycznego w ramach Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. W tej strukturze Instytut działa od 2020 r. na mocy uchwały Senatu nr 34/2019 z dnia 14 czerwca 2019 roku.

Misją Instytutu jest rozwój, wzbogacanie i upowszechnianie wiedzy dotyczącej szeroko rozumianej problematyki jakości oraz kształcenie wysokokwalifikowanych kadr, zdolnych sprostać zmieniającym się wyzwaniom gospodarki i konkurencji w skali krajowej i międzynarodowej. Instytut za podstawę działalności przyjmuje:

  • postępowanie zgodne z zasadami etyki,
  • sumienne wykonywanie pracy naukowej i dydaktycznej,
  • permanentne dostosowywanie propozycji edukacyjnej do aktualnych wymagań rynku,
  • upowszechnianie wiedzy,
  • szacunek dla godności człowieka.

Instytut tworzy 9 katedr: Katedra Zarządzania Jakością, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Przemysłowych, Katedra Jakości Produktów Żywnościowych, Katedra Technologii i Ekologii Wyrobów, Katedra Zarządzania Procesowego, Katedra Opakowalnictwa Towarów, Katedra Analizy Instrumentalnej, Katedra Chemii Ogólnej i Katedra Mikrobiologii.

Oferta dydaktyczna

Instytut kształci studentów w oparciu o najnowsze osiągnięcia nauki, zapewniając im zdobycie gruntownego wykształcenia ogólnego i specjalistycznego, nabycie umiejętności praktycznych i nawyków przedsiębiorczych, pomagających sprostać wymogom gospodarki rynkowej. Kształci kadry do pełnienia funkcji kierowniczych w przedsiębiorstwach branżowych i jednostkach administracyjnych, jak również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Jest to możliwe dzięki ciekawej ofercie dydaktycznej obejmującej:

3 kierunki studiów I stopnia, w tym 2 kierunki inżynierskie:

  • Inżynieria jakości produktu (do roku akademickiego 2021/2022 Towaroznawstwo)
  • Zarządzane i inżynieria produkcji

1 licencjacki (6 semestralny):

  • Innowacyjność produktu

4 kierunki magisterskie:

  • Inżynieria jakości produktu (do roku akademickiego 2021/2022 Towaroznawstwo)
  • Zarządzane i inżynieria produkcji
  • Innowacyjność produktu
  • Logistyka

3 kierunki studiów podyplomowych:

  • Wymiana towarowa ze Zjednoczonym Królestwem (INJZP w ramach KSB)
  • Menedżer produktów żywnościowych (KJPŻ w ramach KSB)
  • Metody i techniki zarządzania procesowego (Katedra Zarządzania Procesowego).

Kierunki studiów prowadzonych w Instytucie posiadają akredytację uzyskaną w ramach Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. Certyfikatem „Studia z przyszłością” wyróżniane zostały kierunki:

  • Towaroznawstwo I i II stopień (obecnie Inżynieria jakości produktu); Towaroznawstwo I stopień studiów uzyskał dodatkowo tytuł „Lider jakości kształcenia”, 2018.
  • Innowacyjność produktu I i II stopień, 2020 rok.
  • Zarządzanie i inżynieria produkcji I i II stopień, dodatkowo „Lider jakości kształcenia” dla I stopnia, 2021 rok.
  • W 2023 roku kierunek Inżynieria jakości produktu (studia I i II stopnia) uzyskał międzynarodową akredytację ACQUIN.