Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem
Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem (INJZP) funkcjonuje jako jednostka organizacyjna powołana do realizacji procesu dydaktycznego w ramach Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. W tej strukturze Instytut działa od 2020 r. na mocy uchwały Senatu nr 34/2019 z dnia 14 czerwca 2019 roku.
Misją Instytutu jest rozwój, wzbogacanie i upowszechnianie wiedzy dotyczącej szeroko rozumianej problematyki jakości oraz kształcenie wysokokwalifikowanych kadr, zdolnych sprostać zmieniającym się wyzwaniom gospodarki i konkurencji w skali krajowej i międzynarodowej. Instytut za podstawę działalności przyjmuje:
- postępowanie zgodne z zasadami etyki,
- sumienne wykonywanie pracy naukowej i dydaktycznej,
- permanentne dostosowywanie propozycji edukacyjnej do aktualnych wymagań rynku,
- upowszechnianie wiedzy,
szacunek dla godności człowieka.
Instytut tworzy 9 katedr: Katedra Zarządzania Jakością, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Przemysłowych, Katedra Jakości Produktów Żywnościowych, Katedra Technologii i Ekologii Wyrobów, Katedra Zarządzania Procesowego, Katedra Opakowalnictwa Towarów, Katedra Analizy Instrumentalnej, Katedra Chemii Ogólnej i Katedra Mikrobiologii.
Oferta dydaktyczna
Instytut kształci studentów w oparciu o najnowsze osiągnięcia nauki, zapewniając im zdobycie gruntownego wykształcenia ogólnego i specjalistycznego, nabycie umiejętności praktycznych i nawyków przedsiębiorczych, pomagających sprostać wymogom gospodarki rynkowej. Kształci kadry do pełnienia funkcji kierowniczych w przedsiębiorstwach branżowych i jednostkach administracyjnych, jak również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Jest to możliwe dzięki ciekawej ofercie dydaktycznej obejmującej:
3 kierunki studiów I stopnia, w tym 2 kierunki inżynierskie:
- Inżynieria jakości produktu (do roku akademickiego 2021/2022 Towaroznawstwo)
Zarządzane i inżynieria produkcji
1 licencjacki (6 semestralny):
Innowacyjność produktu
4 kierunki magisterskie:
- Inżynieria jakości produktu (do roku akademickiego 2021/2022 Towaroznawstwo)
- Zarządzane i inżynieria produkcji
- Innowacyjność produktu
Logistyka
3 kierunki studiów podyplomowych:
- Wymiana towarowa ze Zjednoczonym Królestwem (INJZP w ramach KSB)
- Menedżer produktów żywnościowych (KJPŻ w ramach KSB)
- Metody i techniki zarządzania procesowego (Katedra Zarządzania Procesowego).
Kierunki studiów prowadzonych w Instytucie posiadają akredytację uzyskaną w ramach Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. Certyfikatem „Studia z przyszłością” wyróżniane zostały kierunki:
- Towaroznawstwo I i II stopień (obecnie Inżynieria jakości produktu); Towaroznawstwo I stopień studiów uzyskał dodatkowo tytuł „Lider jakości kształcenia”, 2018.
- Innowacyjność produktu I i II stopień, 2020 rok.
- Zarządzanie i inżynieria produkcji I i II stopień, dodatkowo „Lider jakości kształcenia” dla I stopnia, 2021 rok.
- W 2023 roku kierunek Inżynieria jakości produktu (studia I i II stopnia) uzyskał międzynarodową akredytację ACQUIN.