Zagadnienia na egzamin dyplomowy dla studentów studiów I stopnia
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Metody montażu, metody zamienności częściowej
- Operacje składające się na procesy bioreaktorowe
- Efekty genetycznego doskonalenia roślin
- Definicja oraz funkcje etykietowania środowiskowego
- Definicja zrównoważonego rozwoju oraz cele Agendy 2030
- Charakterystyka obszarów działań logistycznych w przedsiębiorstwie
- Metody zarządzania zapasami w przedsiębiorstwie
- Czynniki wzrostu gospodarczego w długim okresie czasu
- Uwarunkowania decyzji konsumenckich
- Proces wprowadzania nowego produktu na rynek
- Tworzywa skóropodobne – przykłady, ich wady i zalety
- Etapy, funkcje i przykłady procesów wykończeniowych dla wyrobów tekstylnych
- Podstawy technologii wyrobów ceramicznych i szklarskich: surowce i etapy produkcji
- Sposoby szacowania niepewności pomiarowych
- Rozkład jednostajny i normalny
- Rola mechanizmu rynkowego w gospodarce
- Czynniki i skutki monopolizacji rynku
- Zasada działania silnika spalinowego tłokowego czterosuwowego
- Pojęcie, istota i funkcje zarządzania
- Czynniki wpływające na jakość funkcjonowania organizacji
- Klasyfikator celów i jego zastosowanie w organizacji
- Charakterystyka systemu produkcyjnego
- Podział produktów żywnościowych w zależności od stopnia przetworzenia surowców
- Homogenizacja i jej wykorzystanie w produkcji żywności
- Procesy utrwalania w przetwórstwie mięsnym
- Klasyfikacja procesów obróbki plastycznej
- Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie produkcyjnym
- Rola pakowania w procesie produkcji wyrobów
- Charakterystyka technik pakowania towarów z wykorzystaniem nietermicznych metod utrwalania towarów
- Porównanie technologii „końca rury” z technologiami „czystszej produkcji”
- Wpływ czynników środowiskowych (fizycznych i chemicznych) na inaktywację mikroorganizmów w produkcji
- Powietrze jako środek transferu mikroorganizmów w środowisku produkcji
- Metody odzysku i unieszkodliwiania odpadów komunalnych
- Technologiczne możliwości zagospodarowania odpadów przemysłowych
- Cele wdrażania systemu zarządzania jakością zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001
- Różnice pomiędzy audytem drugiej i trzeciej strony
- Pojęcie działalności operacyjnej – podstawowe zasady jej realizacji
- Istota zarządzania zasobami ludzkimi i jego znaczenie dla funkcjonowania i rozwoju organizacji
- Ergonomiczne uwarunkowania procesów pracy
- Klasyfikacja metod wartościowania pracy
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność handlowo–celna
- Wpływ składu surowcowego wyrobów odzieżowych na ich właściwości użytkowe
- Zalety i wady tworzyw polimerowych w aspekcie ich zastosowania
- Klasyfikacja wyrobów ceramicznych i ich najważniejsze właściwości
- Wyjaśnij różnice pomiędzy analizą sensoryczną a oceną organoleptyczną
- Różnice pomiędzy produktami podrabianymi a kopiowanymi oraz przykłady takich produktów przemysłowych.
- Zasady wymiarowania rysunku technicznego
- Certyfikacja systemu zarządzania jakością
- Zasady zarządzania jakością
- Podstawowe jednostki SI i ich charakterystyka.
- Substraktywne mieszanie barw
- Czynniki wzrostu gospodarczego w długim okresie
- Współczesne rozumienie jakości
- Gospodarcze znaczenie normalizacji
- Determinanty funkcjonowania organizacji w XXI wieku
- Ocena wyników finansowych przedsiębiorstwa za pomocą wskaźników rentowności
- Reguły stosowane w planowaniu obiektów handlowych oraz rozmieszczaniu towarów na półkach sklepowych
- Czynniki determinujące atmosferę w obiekcie handlowym i ich znaczenie
- Zastosowanie franczyzy w działalności handlowej
- Przewaga komparatywna – korzyści z wymiany międzynarodowej
- Narzędzia współczesnej polityki handlowej
- Funkcje opakowań oraz wymagania im stawiane
- Rola przechowalnictwa w zapewnieniu jakości wyrobów
- Narażenia w procesie magazynowo-transportowym
- Charakterystyka procesów logistycznych.
- Wpływ czynników środowiskowych (temperatury, pH, aktywności wody) na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w produkcji i przechowywaniu towarów.
- Mikrobiologiczne niszczenie materiałów technicznych i żywności (rozpoznawanie i zapobieganie)
- Definicja oraz bariery realizacji zrównoważonego rozwoju.
- Hierarchia sposobów postępowania z odpadami.
- Etapy Design Thinking i ich charakterystyka.
- Zasady ekoprojektowania.
- Metody badania i oceny jakości żywności
- Kawa, herbata – podział, substancje czynne, wpływ na organizm człowieka
- Mleczne napoje fermentowane – podział i charakterystyka
- Czynniki kształtujące jakość mięsa zwierząt rzeźnych
- Rachunek kosztów, jego funkcje, wybrane modele rachunku kosztów
- Klasyfikacja metod analizy ilościowej
- Wspólna taryfa celna
- Procedury stosowane przy wprowadzaniu towarów na obszar celny Unii Europejskiej
- Zasadnicze funkcje polityki celnej
- Fałszowanie żywności – różnice w definiowaniu zjawiska w dokumentach krajowych i wybranych państw świata
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność Menedżer produktu
- Czynniki kształtujące jakość mięsa
- Czynniki wpływające na jakość produktów przemysłowych
- Definicja oraz bariery realizacji zrównoważonego rozwoju
- Determinanty funkcjonowania organizacji w XXI wieku
- Etapy Design Thinking i ich charakterystyka
- Funkcje pełnione przez opakowania oraz wymagania stawiane opakowaniom
- Hierarchia sposobów postępowania z odpadami
- Kawa, herbata – podział, substancje czynne, wpływ na organizm człowieka
- Klasyfikacja metod analizy ilościowej
- Klasyfikacja wyrobów ceramicznych i ich najważniejsze właściwości
- Metody analizy procesów biznesowych i ich charakterystyka
- Metody badania i oceny jakości żywności
- Mleczne napoje fermentowane – podział i charakterystyka
- Narażenia w procesie magazynowo-transportowym
- Narzędzia polityki fiskalnej i ich oddziaływanie na procesy gospodarcze
- Ocena wyników finansowych przedsiębiorstwa za pomocą wskaźników rentowności
- Ogólne reguły wzornicze w projektowaniu opakowań
- Podstawowe jednostki SI i ich charakterystyka
- Procesy logistyczne i ich charakterystyka
- Produkty spożywcze uzyskane na drodze fermentacji
- Prognozowanie: rodzaje, metody i zastosowanie
- Przesłanki i skutki bezpośredniej regulacji cen przez państwo
- Rachunek kosztów, jego funkcje, wybrane modele rachunku kosztów
- Reakcje analityczne wykorzystywane w analizie jakościowej
- Rodzaje decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwach
- Rola marki z punktu widzenia konsumenta i przedsiębiorstwa
- Rola mechanizmu rynkowego w gospodarce
- Rola przechowalnictwa w zapewnieniu jakości wyrobów
- Różnice między sensorycznymi badaniami konsumenckimi a badaniami analitycznymi prowadzonymi przez zespół sensoryczny
- Strategie stosowane podczas wprowadzania produktu na rynek
- Struktura norm ISO serii 9000
- Substraktywne mieszanie barw
- Systemy jakości a systemy zarządzania jakością
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach
- Właściwości użytkowe produktów przemysłowych: rodzaje i metody badań
- Wpływ marki na postrzeganie produktu przez konsumenta
- Współczesne rozumienie jakości
- Zasady ekoprojektowania
- Zasady wymiarowania rysunku technicznego
- Zasady zarządzania jakością
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność Zarządzanie jakością
- Grzyby pleśniowe (pleśnie i drożdże) – zagrożenia i wykorzystanie w produkcji
- Produkty pozyskiwane dzięki aktywności bakterii fermentacji mlekowej
- Czynniki środowiskowe wpływające na przeżywalność i aktywność mikroorganizmów
- Analiza chemiczna w ocenie jakości produktów
- Chemiczne metody utrwalania żywności
- Produkty chemiczne powszechnego użytku stosowane w gospodarstwie domowym
- Tworzywa sztuczne i syntetyczne oraz ich zastosowanie
- Czynniki determinujące jakość towarów nieorganicznych
- Korozja metali i metody ochrony przed nią
- Naturalne i syntetyczne surowce włókiennicze oraz ich zastosowanie
- Czynniki determinujące jakość towarów włókienniczych i skórzanych
- Rola analizy sensorycznej w ocenie jakości wyrobów przemysłowych
- Perspektywy realizacji rozwoju zrównoważonego
- Metody uzdatniania i dezynfekcji wody
- Wymagania stawiane zorganizowanym składowiskom odpadów
- Elementy systemu racjonalnej gospodarki odpadami
- Zasady zachowania energii
- Instrumentalne metody oceny towarów
- Nowoczesne rozwiązania w opakowalnictwie
- Rola opakowań w gospodarce rynkowej
- Wpływ opakowań na środowisko naturalne
- Zmiany jakości towarów w czasie ich przechowywania
- Istota i definiowanie jakości
- Działalność normalizacyjna
- Systemowe zarządzanie jakością
- Znormalizowane systemy zarządzania
- Zasady zarządzania jakością
- Rodzina norm ISO serii 9000
- Wdrażanie i funkcjonowanie systemów zarządzania jakością
- Metody doskonalenia systemów zarządzania jakością
- Jakość żywności – pojęcie i zakres znaczeniowy
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Zasady systemu HACCP
- System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
- Metody oceny jakości żywności
- Zarządzanie reklamacjami wewnętrznymi i od klientów w doskonaleniu organizacji
- Zarządzanie ryzykiem w wymaganiach normy ISO 9001
- Charakterystyka tradycyjnych narzędzi zarzadzania jakością
- Znaczenie audytu w doskonaleniu organizacji
- Znaczenie dokumentacji w działaniach operacyjnych organizacji
Pytania kierunkowe do egzaminu dyplomowego na kierunku Innowacyjność Produktu, specjalność Rozwój i komercjalizacja produktu
- Podstawowe kategorie czynników popytu i podaży
- Zachowania konsumenta w świetle koncepcji ograniczonej racjonalności
- Pojęcia elastyczności cenowej i dochodowej w wyjaśnianiu decyzji konsumenckich
- Klasyfikator celów i jego zastosowanie w organizacji
- Metody oznaczania pH i zawartości kwasów w produktach
- Materiały naturalne i inżynierskie stosowane w produktach przemysłowych: przykłady i zastosowanie
- Kryteria oceny jakości informacji
- Źródła i rodzaje zagrożeń mających znaczenie w ocenie bezpieczeństwa produktów nieżywnościowych
- Tempo rotacji klientów
- Przewaga konkurencyjna oparta na zróżnicowaniu jako efekt wdrażania innowacji
- Pojęcie i fazy rozwoju startupów
- Mierniki aktywności innowacyjnej przedsiębiorstwa
- Wpływ cyklu koniunkturalnego na produkcyjne i inwestycyjne decyzje przedsiębiorstw
- Zasady prowadzenia procesów produkcyjnych
- Sposoby szacowania niepewności pomiarowych
- Rodzaje benchmarkingu (np. wewnętrzny, konkurencyjny, funkcjonalny)
- Zalety i wady stosowania outsourcingu w przedsiębiorstwach
- Ergonomiczne uwarunkowania procesów pracy
- Cukier i jego zamienniki
- Surowce przemysłu owocowo-warzywnego – podział i zastosowanie
- Zastosowania analizy funkcji popytu w podejmowaniu decyzji menadżerskich
- Business Angels jako źródło finansowania projektów innowacyjnych
- Przyczyny i metody finansowego wspierania innowacyjnych przedsiębiorstw
- Mikroorganizmy wskaźnikowe jakości i bezpieczeństwa kosmetyków
- Systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo żywności
- Przebieg cyklu życia innowacji
- Innowacje technologiczne w klasyfikacji rodzajowej innowacji
- Obszary innowacyjności w usługach
- Rola badań rynku w zarządzaniu produktem
- Bezpieczeństwo żywności – definicja i główne grupy zagrożeń bezpieczeństwa żywności z przykładami
- Rola logistyki we wspieraniu innowacji
- Innowacje w opakowalnictwie
- Definicja i główne elementy biznesplanu
- Proces wprowadzania nowego produktu na rynek – etapy i ich charakterystyka
- Czynniki determinujące atmosferę w obiekcie handlowym
- Rola marki z punktu widzenia konsumenta i przedsiębiorstwa
- Proces i etapy zarządzania ryzykiem. Koncepcja neutralna i negatywna ryzyka
- Etapy Design Thinking
- Zasady ekoprojektowania
- Źródła finansowania prac rozwojowych i wdrożeniowych w przedsiębiorstwach
Zagadnienia na egzamin dyplomowy dla studentów studiów II stopnia
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Towaroznawstwo specjalność handlowo-celna
- Wykorzystanie elastyczności cenowej popytu w formułowaniu strategii cenowych przedsiębiorstwa
- Bariery wejścia i wyjścia na rynkach niedoskonale konkurencyjnych
- Znaczenie analizy funkcji popytu dla optymalizacji decyzji menadżerskich
- Franczyza w handlu
- Funkcje hurtowników w kanałach dystrybucji
- Struktury rynkowe w handlu
- Zastosowanie alkacymetrii do analizy składników żywności na wybranych przykładach
- Miareczkowanie potencjometryczne − zasada oznaczenia, przykłady
- Zasada oznaczania kwasów i zasad wieloprotonowych na wybranych przykładach
- Analiza izotopowa w badaniu autentyczności wina
- Autentyczność żywności. Najczęściej fałszowane produkty spożywcze
- Analiza autentyczności czekolad
- Nadzór i systemy informowania o produktach niebezpiecznych funkcjonujące na rynku polskim i UE
- Rodzaje zagrożeń stwarzanych przez produkty przemysłowe oraz sposób ich analizy w aspekcie oceny bezpieczeństwa produktu
- Kryteria oceny bezpieczeństwa produktów przemysłowych
- Sposoby szacowania niepewności pomiarowych
- Postępowanie przy wyznaczeniu stanu względnego w przypadku jakościowych czynników niemierzalnych/mierzalnych
- Metody oceny jakości żywności
- Czynniki determinujące jakość żywności w sferach przedprodukcyjnej, produkcyjnej i poprodukcyjnej
- Rola dodatków do żywności w zapewnieniu jakości produktów spożywczych
- Zadania logistyki dystrybucji
- Wady i zalety bezpośrednich i pośrednich kanałów dystrybucji
- Strategie dystrybucji towarów
- Modele dystrybucji towarów w e-handlu
- Prognozowanie mikrobiologiczne jako narzędzie w modelowaniu jakości żywności
- Człowiek jako źródło skażenia mikrobiologicznego produktów
- Wpływ warunków sanitarno-higienicznych środowiska produkcji na jakość żywności i kosmetyków
- Wpływ warunków chłodniczych na trwałość i stan mikrobiologiczny produktów
- Formy ochrony zabytków funkcjonujące w polskim porządku prawnym
- Wywóz zabytków z Polski za granicę, rodzaje wywozów i pozwoleń oraz organy wydające pozwolenia
- Prawo własności intelektualnej – rola we współczesnej i nowoczesnej gospodarce
- Organy celne egzekwujące prawa własności intelektualnej na granicach Unii Europejskiej – podejmowane działania oraz zasady współpracy z właścicielami praw
- Znaki towarowe i prawa ochronne – możliwości rejestracji, zasady ochrony i formy naruszeń
- Ogólne zasady prowadzenia postępowania celnego i podatkowego
- Przepisy prawa regulujące postępowanie w sprawie celnej i podatkowej – różnice i podobieństwa w trybach postępowań
- Odprawa czasowa jako procedura specjalna – zasady i przypadki zastosowania
- System zwolnień celnych stosowany w Unii Europejskiej
- Wprowadzenie towarów na obszar celny UE oraz regulowanie ich sytuacji
- Czynniki determinujące dobór systemu pakowania produktów
- Systemy pakowania w mieszaninie gazów
- Obligatoryjne i fakultatywne systemy/standardy zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Istota i cele zintegrowanej polityki produktowej
- Koncepcja środowiskowego cyklu życia produktu
- Rola opakowania produktu w komunikacji rynkowej
- Obligatoryjne informacje na opakowaniach żywności
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Towaroznawstwo specjalność Transport i spedycja
- Analiza marginalna jako narzędzie optymalizacji działalności gospodarczej przedsiębiorstw
- Istota i skutki dyskryminacji cenowej
- Znaczenie analizy funkcji popytu dla zarządzania przedsiębiorstwem transportowym
- Ogólne zasady prowadzenia postępowania celnego i podatkowego.
- Biorący udział w postępowaniu celnym i podatkowym – prawa i obowiązki
- Przepisy prawa regulujące postępowanie w sprawie celnej i podatkowej – różnice i podobieństwa w trybach postepowań
- Cechy infrastruktury transportowej
- Leasing operacyjny środków transportu
- Narzędzia zarządzania płynnością przedsiębiorstwa transportowego
- Rodzaje ubezpieczeń w transporcie drogowym
- Podatki w transporcie drogowym
- System poboru opłat za przejazd po drogach krajowych (viaTOLL)
- Organy uprawnione do kontroli transportu drogowego
- Uprawnienia kierowców – prawo jazdy
- Uprawnienia kierowców – badania lekarskie
- Bezpieczeństwo w ruchu drogowym
- Zasady podejmowania i wykonywania krajowego transportu drogowego
- Normy dotyczące czasu pracy kierowców
- Charakterystyka działania tachografów
- Zasady dopuszczania pojazdów do ruchu drogowego
- Okresy przechowywania dokumentacji przedsiębiorstwa transportowego
- Charakterystyka listu przewozowego
- Charakterystyka dokumentu zlecenia spedycyjnego
- Charakterystyka dokumentu instrukcja wysyłkowa
- Charakterystyka elektronicznej wymiany danych EDI
- Zalety stosowania sytemu elektronicznej wymiany danych EDI
- Charakterystyka transportu intermodalnego
- Rola i znaczenie kontenerów transportowych
- Znaczenie i charakterystyka terminali intermodalnych
- Ograniczenia wymiarów i masy pojazdów samochodowych w transporcie
- Przewóz ładunków ponadgabarytowych
- Podstawowe kategorie i typy pojazdów samochodowych
- Charakterystyka urządzeń załadowczo-wyładowczych
- Klasyfikacja i rodzaje centrów logistycznych
- Rola i znaczenie centrów logistycznych w łańcuchach dostaw
- Zadania centrów logistycznych w ramach rozwoju koncepcji zrównoważonych łańcuchów dostaw
- Rola i funkcje opakowań transportowych
- Metody oceny opakowań transportowych
- Znakowanie opakowań transportowych
- Cel stosowania przepisów ADR
- Wymagania dla opakowań przeznaczonych do przewozu materiałów niebezpiecznych
- Akty prawne regulujące przewóz towarów niebezpiecznych różnymi środkami transportu
- Zakres regulacji i stosowania konwencji CMR
- Zasady stosowania reguł INCOTERMS
- Charakterystyka etapów w procesie spedycyjnym
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego a kierunku Towaroznawstwo specjalność Menedżer produktu
- Rola i zadania menedżera produktu we współczesnej firmie
- Istota i cele zintegrowanej polityki produktowej
- Zasady i instrumenty wdrażania zintegrowanej polityki produktowej
- Obszary zastosowania środowiskowej oceny cyklu życia produktów
- Źródła i zakres wymagań dotyczących ogólnego bezpieczeństwa produktów przemysłowych
- Rodzaje zagrożeń stwarzanych przez produkty przemysłowe oraz sposób ich analizy w aspekcie oceny bezpieczeństwa produktu
- Modele kosztów jakości
- Optymalizacja kosztów jakości
- Na czym polega relatywizacja częściowa/ pełna?
- Postępowanie przy wyznaczeniu stanu względnego w przypadku jakościowych czynników niemierzalnych/mierzalnych
- Czynniki determinujące jakość żywności w sferach przedprodukcyjnej, produkcyjnej i poprodukcyjnej
- Rola dodatków do żywności w zapewnieniu jakości produktów spożywczych
- Aspekty sanitarno-higieniczne w produkcji żywności i kosmetyków
- Konwencjonalne i alternatywne metody zabezpieczanie produktów żywnościowych przed mikrobiologicznym psuciem
- Prognozowanie mikrobiologiczne w systemach zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- Systemy pakowania jako element opakowalnictwa towarów
- Charakterystyka i znaczenie opakowań aktywnych i inteligentnych
- Prawa konsumenta w ujęciu społecznej odpowiedzialności
- Bezpieczeństwo opakowań
- Opakowania zrównoważone
- Klasyfikacja nowych produktów żywnościowych
- Rola konsumenta w rozwoju produktu
- Potrzeby współczesnych konsumentów i determinanty wyboru żywności
- Strategia błękitnego oceanu w rozwoju produktu żywnościowego
- Czynniki sukcesu nowego produktu żywnościowego
- Różnice pomiędzy ISO 9001 i IATF 16949
- Elementy wspólne wymagań systemu zarządzania jakością (ISO 9001) i systemu zarządzania środowiskowego (ISO 14001)
- Cykl życia produktu
- Produkty nowe a innowacje produktowe
- Obligatoryjne i fakultatywne systemy/standardy zarządzania bezpieczeństwem żywności
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku ZIP specjalność Projakościowe zarządzanie produkcją
- Specyfika przedsiębiorstwa produkcyjnego
- Istota i determinanty zarządzania strategicznego
- Otoczenie rynkowe przedsiębiorstwa. Rynkowy wymiar zarządzania organizacją
- Zarządzanie zmianą i ciągłe doskonalenie przedsiębiorstwa
- Pojęcie i zastosowanie klasyfikatora celów.
- Kluczowe determinanty funkcjonowania organizacji w XXI wieku
- Materialne oraz niematerialne podstawy działalności organizacyjnej (zasoby organizacji)
- Kultura organizacyjna jako determinanta działalności biznesowej
- Zjawiska wpływające destrukcyjnie lub pozytywnie na zarządzanie zespołem
- Konflikt w zespole, jego przyczyny i sposoby rozwiązywania
- Istota podejścia procesowego w zarządzaniu współczesną organizacją
- Różnice między organizacją funkcjonalną a organizacja procesową
- Rewolucyjne a ewolucyjne podejście do usprawniania procesów
- Istota i rodzaje benchmarkingu
- Wpływ postępu techniczno-technologicznego procesów pracy na umiejętności wykonawców
- Hierarchia procesów w organizacji a strategie racjonalizacji
- Kryteria efektywności w podejściu procesowym
- Orientacja biznesowa w zarządzaniu organizacją
- Metoda eksperymentu jako narzędzie doskonalenia procesu produkcyjnego
- Koncepcja poziomów produktu
- Cykl życia produktu
- Produkty nowe a innowacje produktowe
- Metody i techniki zarządzania jakością w produkcji
- Tradycyjne i nowe narzędzia sterowania jakością
- Statystyczne sterowanie procesem SPC
- Definicja produktu wybieralnego i przykłady nieżywnościowych produktów należących do tej grupy
- Użyteczność i funkcjonalność produktu, definicje i przykłady
- Egzogeniczne i endogeniczne źródła innowacji wg Druckera
- Mechanizm tzw. dźwigni finansowej
- Klasyfikacja źródeł finansowania przedsiębiorstwa
- Wskaźniki rentowności przedsiębiorstwa
- Innowacje – definicja, podstawy klasyfikacji, rodzaje
- Przywództwo kosztowe jako efekt innowacji przedsiębiorstwa
- Źródła finansowania projektów innowacyjnych
- Pojecie i istota procesów innowacyjnych
- Inżynieria materiałowa w produkcji żywności
- Żywność genetycznie modyfikowana – cele i metody modyfikacji surowców roślinnych
- Nowe źródła żywności
- Charakterystyka Lean Manufacturing oraz narzędzi w nim stosowanych
- 3M = Muda, Mura, Muri
- Kaizen jako metoda ciągłego doskonalenia
- Cechy charakteryzujące rzeczowy styl negocjowania
- Znaczenie kultury narodowej w negocjacjach handlowych
- Rola komunikacji werbalnej i niewerbalnej w procesie negocjowania
- Nowy produkt – definicja i etapy procesu wprowadzania na rynek
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku ZIP specjalność Zarządzanie Projektami w Produkcji
- Tradycyjne i nowe narzędzia sterowania jakością
- Statystyczne sterowanie procesem SPC
- Istota podejścia procesowego w zarządzaniu współczesną organizacją
- Różnice między organizacją funkcjonalną a organizacja procesową
- Rewolucyjne a ewolucyjne podejście do usprawniania procesów
- Istota i rodzaje benchmarkingu
- Charakterystyka normy ISO 22000:2018
- Etapy wdrażania systemu HACCP
- Definicja i główne elementy biznesplanu
- Analiza opłacalności przedsięwzięcia opisanego w biznesplanie.
- Charakterystyka analizy SWOT
- Koszty projektu i jego rodzaje
- Planowanie i sterowanie produkcją
- Narzędzia sterowania przepływem surowców i materiałów w logistyce produkcji
- Diagram Gantta, charakterystyka, zasady tworzenia
- Struktura Podziału Pracy WBS, charakterystyka i rodzaje.
- Charakterystyka diagramów sieciowych PERT i CPM, ścieżka krytyczna.
- Charakterystyka Metody Wartości Wypracowanej EV
- Wskaźniki do monitorowania postępu prac SV, CV, BV
- Wskaźniki prognozowania dalszych kosztów oraz postępu prac EAC, ETTC.
- Zasoby w projekcie. Macierz RACI
- Definicja projektu oraz rodzaje projektów
- Charakterystyka zasady SMART
- Charakterystyka programów operacyjnych
- Charakterystyka polityki spójności i jej instrumenty finansowe
- Zarządzanie wiedzą projektową
- Zarządzanie zaopatrzeniem w projektach
- Macierz Eisenhowera
- Metoda ALPEN
- Prawo Parkinsona, prokrastynacja
- Prawo wyczucia czasu Maxwella
- Charakterystyka Karty Projektu
- Uzasadnienie biznesowe projektu
- Zarządzanie jakością w projektach, norma ISO 10006
- Zintegrowany model dojrzałości organizacyjnej CMMI
- Strategie zarządzania personelem w przedsiębiorstwach usługowych
- Cel i etapy procesu projektowania usługi
- Narzędzia wykorzystywane w projektach usługowych
- Zarządzanie bezpieczeństwem produktów przemysłowych – podstawy prawne i źródła wymagań
- Rodzaje zagrożeń i ich wpływ na bezpieczeństwo produktów przemysłowych
- Koncepcje zarządzania ryzykiem. Etapy procesu zarządzania ryzykiem
- Czynniki determinujące skuteczne zarządzanie zespołem. Cechy skutecznego lidera zespołu
- Role zespołowe. Role istotne z punktu widzenia zarządzania zespołem.
- Konflikt w zespole, przyczyny i sposoby rozwiązywania
- Fotografia czasu pracy. Chronometraż
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Logistyka specjalność Logistyka przedsiębiorstw międzynarodowych
- Integracja i struktura podmiotowa w łańcuchu dostaw. Kim jest lider w międzynarodowym łańcuchu dostaw?
- Zasady funkcjonowania i obszary łańcucha serwisu, łańcucha usuwania, zwinnego łańcucha i zielonego łańcucha dostaw
- Modele dystrybucji w ramach struktur międzynarodowego łańcucha dostaw i rola klient w ich tworzeniu
- Czynniki wpływające na prawdopodobieństwo nowych wejść do sektora logistycznego
- Istota i typy aliansów strategicznych w sferze logistyki
- Efekt doświadczenia i jego wpływ na decyzje strategiczne
- Strategia rozwoju w logistyce przedsiębiorstw międzynarodowych
- Znaczenie zarządzania zmianą w kształtowaniu strategii rozwoju biznesu
- Przydatność teorii gier w wyborze kierunków rozwoju przedsiębiorstwa
- Charakterystyka transportu intermodalnego
- Rola kontenerów w transporcie intermodalnym
- Regulacje w zakresie międzynarodowego transportu drogowego towarów
- Klasyfikacja metod pomiaru zadowolenia klientów
- Metoda SERVQUAL – do czego służy i w jakich obszarach się ją wykorzystuje
- Metoda KANO i 5 kategorii jakości
- Rola centrum logistycznego w łańcuchu dostaw
- Modele inicjowania budowy centrów logistycznych
- Funkcje realizowane przez centra logistyczne
- Czynniki strategicznej roli zaopatrzenia
- Ryzyko w procesie zakupu
- Różnica między metodą indukcyjną i dedukcyjną w analizie ekonomicznej
- Warunki porównywalności danych w analizie ekonomicznej
- Koszty i przychody różnicowe, koszty zapadłe i koszty utraconych korzyści
- Zarządzanie projektami i czynniki wpływające na reorganizację strategii przedsiębiorstw w kierunku zarządzania międzynarodowymi projektami logistycznymi
- Cykl Zarządzania Projektem i metodyki stosowane w zarządzaniu międzynarodowymi projektami logistycznymi
- Rodzaje struktur organizacji zespołu w projektach logistycznych. Lider projektu i jego rola w zarządzaniu zespołem
- Czym jest i co wchodzi w skład koncepcji logistyki 4.0
- Zastosowanie logistyki 4.0 w łańcuchach dostaw. Proszę podać przykłady
- Możliwości zastosowania rozwiązań logistyki 4.0 w logistyce magazynowej
- Cel zrównoważonego transportu na podstawie Białej Księgi
- Technologie logistyczne sprzyjające równoważeniu rozwoju
- Zasady ekoprojektowania
- Kryteria wyboru decyzji optymalnej w warunkach niepewności i ryzyka
- Elementy modelu decyzyjnego w optymalizacji decyzji logistycznych
- Optymalizacja dostaw w sieciach transportowych
- Formy prowadzenia handlu elektronicznego
- Usługi logistyczne dla e-handlu
- Wymagania prawne w zakresie usług kurierskich i pocztowych realizowanych dla e-commerce
- Model kultury jako góry lodowej – charakterystyka, przykłady
- Wymiary kultury – charakterystyka wybranego modelu kultury
- Bariery komunikacyjne w zespołach wielokulturowych i sposoby ich minimalizacji
- Strategie radzenia sobie w z problemami pojawiającymi się w zespołach wielokulturowych
- Koncepcja siatki kierowniczej Roberta Blake’a i Jane Mouton
- Koncepcja przywództwa sytuacyjnego Hersey’a i Blancharda
- Czynniki wzrastającej różnorodności oraz wymiary różnorodności w zarządzaniu międzynarodowym
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Logistyka specjalność Menedżer logistyki
- Klasyfikacja kosztów logistyki według faz przepływu
- Ewidencja kosztów w układzie rodzajowym
- Rachunek kosztów działań (activity-based costing, ABC)
- Znormalizowane systemy i standardy zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchach dostaw
- Elementy znormalizowanego systemu zarządzania bezpieczeństwem zgodnego z normą ISO 28000
- Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka w łańcuchach dostaw.
- Magazyn i jego rola oraz realizowane funkcje
- Globalne identyfikatory GS1 w branży logistycznej z uwzględnieniem obszarów działań magazynowych
- Zarządzanie magazynem z uwzględnieniem koncepcji Lean Management
- Podział i charakterystyka zapasów
- Kategorie metod prognozowania
- Charakterystyka systemów sterowania zapasami
- Charakterystyka i jakość usług logistycznych
- Podejście procesowe w logistyce
- Znormalizowane systemy zarządzania wdrażane w przedsiębiorstwach logistycznych (rodzaje i uzasadnienie swobodnego ich wdrażania)
- Istota zarządzania produkcją
- Charakterystyka Lean Management
- Kierunki rozwoju logistyki
- Bariery i trudności w komunikacji w organizacji w pracy stacjonarnej, sposoby ich minimalizacji
- Bariery i trudności w komunikacji w organizacji w pracy zdalnej, sposoby ich minimalizacji
- Rola i znaczenie komunikacji w adaptacji nowych pracowników do pracy w organizacji
- Metody, techniki, narzędzia usprawniające komunikację w organizacji w pracy stacjonarnej
- Metody, techniki, narzędzia usprawniające komunikację w organizacji w pracy zdalnej
- Różnice między rachunkowością finansową a rachunkowością zarządczą
- Istota i podstawowe metody kalkulacji kosztów
- Próg rentowności (BEP – break even point)
- Istota przepływów zwrotnych w logistyce
- Istota ekologistyki i poziomy jej wdrażania
- Parametry i funkcje logistycznego modelu zagospodarowania odpadów
- Rola usług logistycznych w łańcuchach dostaw
- Rodzaje usług logistycznych
- Na czym polega badanie i doskonalenie jakości usług logistycznych?
- Trendy w usługach transportowych
- Pojęcie i funkcje centrów logistycznych
- Rodzaje podmiotów świadczących usługi kurierskie
- Działania realizowane w poszczególnych etapach operacyjnego procesu zakupowego
- Tworzenie mapy procesu
- Przebieg analizy FMEA procesu
- Procedura wyboru dostawcy
- Metody oceny dostawców
- Kryteria oceny dostawców
- Systemy ERP i CRM.
- Zarządzanie łańcuchem dostaw w ujęciu zintegrowanym
- Zastosowanie aplikacji MS Excel w obszarze logistyki
- Charakterystyka logistyki magazynowania