Ułatwienia dostępu

Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem

Pracownicy Instytutu Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem przywiązują dużą wagę do działalności naukowo-badawczej. Realizowane są tematy badawcze w obszarze nauk społecznych, technicznych i przyrodniczych, obejmujące m.in. taką problematykę jak: kształtowanie i ocena jakości wyrobów rynkowych, bezpieczeństwo produktów, preferencje zakupowe i zachowania nabywcze konsumentów, mikrobiologiczny rozkład materiałów (w tym tkanin zabytkowych) oraz metody ich zabezpieczania, opakowalnictwo i przechowalnictwo towarów, ochrona jakości produktów w procesach logistycznych, systemy zarządzania jakością, zarządzanie bezpieczeństwem produktów oraz zarządzanie środowiskowe, projektowanie i ocena cyklu życia wyrobów, zrównoważony rozwój, gospodarka odpadami, gospodarka cyrkularna, ekologiczne źródła energii, innowacje w gospodarce opartej na wiedzy. Badania naukowe realizowane są m.in. w ramach grantów finansowanych przez MNiSW, NCN, NCBiR, jak np.:

  • „Społeczno-gospodarcze konsekwencje czwartej rewolucji przemysłowej”, w ramach projektu REV 4.0, finansowany w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości MNiSW, kwota dofinansowania: 11 897 131,40 zł; Program węzłowy: “Zarządzanie produktem”;
  • „Development of microbiologically active, user and environment friendly materials for the light industry” finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach 28 konkursu Inicjatywy CORNET (COllective Research NETwork) na kwotę 414 000 EUR, w tym UEK 268 000 EUR;
  • “Konserwacja unikatowych w skali światowej zabytków związanych z historią Krakowskiej kapituły Metropolitalnej oraz udostępnienie ich w przestrzeni wystawienniczej w postaci interaktywnej multimedialnej ekspozycji dostosowanej do różnych grup docelowych”, 2014-2020, Program Regionalny Program Operacyjny Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 działanie 6.1. ROZWÓJ DZIEDZICTWA KULTUROWEGO I NATURALNEGO, 10 209 116,04 zł;
  • “Olfaktometria w badaniach dziedzictwa kulturowego: wychwytywanie, rekonstrukcja i konserwacja zapachów historycznych”, finansowany przez NCN w ramach programu OPUS 20+LAP, na kwotę 2 448 540,00 zł;
  • “Projektowanie innowacyjnych produktów żywnościowych w procesie zrównoważonej metody ograniczania odpadów przetwórstwa owoców”, w ramach I edycji konkursu na Międzyuczelniane Granty Badawcze SGH-UEW-UEK-UEP-UEKat, na kwotę 30 000 zł;
  • “Badania zabytkowych płyt gramofonowych w siedzibie Polskiego Radia w Warszawie”, w ramach członkostwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie w European Research Infrastructure for Heritage Science – ERIHS;
  • “Wpływ poczucia strachu na zachowania konsumentów na rynku żywności na przykładzie pandemii COVID-19″, finansowany przez NCN w ramach programu MINIATURA 5 na kwotę 27,500 zł;
  • “Zdalne procesy certyfikacji w czasie pandemii i ich wpływ na poziom satysfakcji klientów”, finansowany przez NCN w ramach programu MINIATURA 4 na kwotę 9,900 zł;
  • „Opracowania efektywnej metody wprowadzania nanocząstek metali i tlenków metali do baz olejowych stosowanych w olejach silnikowych” w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, finansowany w ramach Konsorcjum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz InnoCel Spółki Celowej Uniwersytetu Jagiellońskiego sp. Z o.o. w ramach przedsięwzięcia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Inkubator innowacyjności 4.0”, Kwota realizowanego projektu – 60 000,00 zł, Czas realizacji projektu – 01.05.2022-30.12.2022;
  • “Innowacyjny napój funkcjonalny Theco” w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, finansowany w ramach Konsorcjum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz InnoCel Spółki Celowej Uniwersytetu Jagiellońskiego sp. z o.o. w ramach przedsięwzięcia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Inkubator innowacyjności 4.0”, wartość realizowanego projektu – 60 000,00 zł, Czas realizacji projektu – 24.02.2021-30.12.2022;
  • “Olejki bazowe SFB” – w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”, finansowany w ramach Konsorcjum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz InnoCel Spółki Celowej Uniwersytetu Jagiellońskiego sp. z o.o. w ramach przedsięwzięcia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego „Inkubator innowacyjności 4.0”, wartość realizowanego projektu – 60 000,00 zł, Czas realizacji projektu – 01.05.2022-30.12.2022;
  • „Innowacyjne aktywne powłoki biodegradowalne z surowców odpadowych wzbogacone bioaktywnymi peptydami, do wydłużenia trwałości żywność”, LIDER/2/0004/L-10/18/NCBR/2019 w ramach programu Lider, finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, projekt realizowany w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
  • „Próba otrzymania biokompozytów polisacharydowych zawierających grafen o pożądanych właściwościach mechanicznych” 2019/03/X/NZ9/01829, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki, projekt realizowany w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
  • „Kreatywne, modułowe opakowanie na zdrowe przekąski”, projekt finansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, „Inkubator Innowacyjności 2.0”,: (2019-2020);
  • „Rozwój infrastruktury B+R przedsiębiorstwa Cobico Sp. z o.o. w celu wprowadzenia nowej usługi doboru materiału opakowaniowego do konkretnej grupy asortymentowej produktów konkretnej grupy asortymentowej produktów spożywczych oraz realizacji dodatkowych form wykorzystania infrastruktury B+R”, RPMP.01.02.02-IP.01-12-013/19, REGIONALNY PROGRAM OPERACYJNY WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO,
  • „Delphi study on the impact of COVID-19 on local and global supply chains”, Horyzont 2020, wykonawca projektu zespołowego, 2020;
  • “Standard Operating Procedures for Research Integrity (SOPs4RI)”, Horyzont 2020, wykonawca projektu zespołowego: 2020-2021;
  • „Eko-saszetka na sosy, dressingi i dipy”, projekt finansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, „Inkubator Innowacyjności 4.0”, 2021-2022;
  • “Odbudowa miast Ukrainy zniszczonych w trakcie działań wojennych (aspekty logistyczne)”, Narodowy Kijowski Uniwersytet Budownictwa i Architektury oraz ICCROM O. w Kijowie, 2022;
  • „Hybrydowe podejście do modelowania wzrostu gospodarczego w oparciu o dane liczbowe i wiedzę ekspercką”. Nr projektu: 2019/35/D/HS4/01594. Grant NCN Sonata, termin realizacji: 2020 – 2023.