Ułatwienia dostępu

Katedra Chemii Ogólnej

Zdjęcie LOv1

Dr inż. Lidia Ostasz, prof. UEK

Absolwentka kierunku Towaroznawstwa na Wydziale Ekonomiki Obrotu Akademii Ekonomicznej w Krakowie (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie). 

Doktor nauk ekonomicznych w zakresie Towaroznawstwa uzyskany na AE w Krakowie.

Dotychczasowy dorobek naukowo-badawczy obejmuje ponad 150 pozycji.

Zainteresowania naukowe

Jakość żywności, tłuszcze jadalne – metody badań i oceny zmian jakościowych. Ocena trwałości tłuszczów jadalnych. Dynamika zmian jakości żywności

Prowadzone przedmioty

-Podstawy analityki chemicznej. Analiza chemiczna związków organicznych. Chemia. Biochemia, Metody analityczne w ładunkoznawstwie.

-Przemiany chemiczne tłuszczów jadalnych, Technologia tłuszczów jadalnych, Właściwości chemiczne oraz wartość żywieniowa tłuszczów jadalnych

-Seminarium dyplomowe

Informacje dodatkowe

-Pełni funkcję Katedralnego Pełnomocnika ds. Osób z Niepełnosprawnościami.

-Członek International Society of Commodity Science and Technology (IGWT), Euro Fed Lipid, Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

-Członek Rady Instytutu NJiZP, z-ca przewodniczącego Uczelnianej Odwoławczej Komisji Stypendialnej, członek Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej, członek Zespołów Programowo-Dydaktycznych ds. kierunków: Inżynieria jakości produktu, Transport i spedycja.