Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

HalagardaM

dr hab. inż. Michał Halagarda, prof. UEK

Kierownik Katedry

Doktor habilitowany nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 24.04.2019 r., Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem.
Doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 10.12.2014 r., Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa.
Od października 2020 – redaktor tematyczny w czasopiśmie Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Redaktor Wydania Specjalnego „Bioactive Compounds from Functional Foods” w czasopiśmie Molecules.
Autor i współautor 67 prac naukowych z zakresu nauk o jakości żywności.
Autor 134 recenzji wydawniczych prac naukowych dla renomowanych czasopism międzynarodowych.
Uczestnik 20 konferencji i sympozjów naukowych, krajowych i międzynarodowych.
Promotor w 1 zakończonym przewodzie doktorskim.
Recenzent w 4 zakończonych przewodach doktorskich oraz autor 1 recenzji dorobku naukowego na stanowisko profesora nadzwyczajnego.

Staże naukowe
o Seidman College of Business, Grand Valey State Univeristy, 26.08-04.09.2023.
o Facultade, de Ciencias, Universidad de Vigo 26.06.2023-14.07.2023.
o Fachbereich Chemie, Universität Hamburg 28.01-08.02.2018.

Udział w międzynarodowych zespołach badawczych
o współpraca z Instytutem Chemii Żywności Uniwersytetu w Hamburgu (prof. Sascha Rohn) oraz dr Vasilisą Pedan z Instytutu Żywności i Napojów Innowacyjnych (ILGI) Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Zurychu (ZHAW), związana z realizacją badań nad antyoksydacyjnymi właściwościami miodu, 2018.
o współpraca z Agricultural Univeristy of Athens (dr. Georgios Danezis oraz dr. Spiros Drivelos), związana z badaniem właściwości w miodów w kontekście możliwości ich dyskryminacji odmianowej, 2016.

Istotne projekty naukowo-badawcze
o „Charakterystyka właściwości antyoksydacyjnych i chemoprewencyjnych polskich miodów odmianowych z wykorzystaniem modeli trawienia i absorpcji w przewodzie pokarmowym”, NCN OPUS-22 (LAP) Nr UMO-2021/43/I/NZ9/01950

o „Polskie miody odmianowe jako źródło unikalnych substancji antyoksydacyjnych”, NCN Miniatura I Nr 2017/01/X/NZ9/00001

o The FoodOmicsGR – Comprehensive Characterization of Foods (MIS 5029057) project finansowany przez rząd Grecji oraz Unię Europejską


Certyfikaty
o Certyfikat Pełnomocnika Systemu Zarządzania Jakością PCBC
o Certyfikat Asystenta Systemu Zarządzania Jakością PCBC

Prowadzone przedmioty
o Analiza Dekompozycyjna Produktów Żywnościowych
o Towaroznawstwo Żywności
o Inżynieria Jakości Żywności
o Bezpieczeństwo Produktów
o Jakość i Bezpieczeństwo Produktów
o Żywność Regionalna i Tradycyjna
o Surowce i Produkty Przemysłu Spożywczego
o Inżynieria żywności pochodzenia zwierzęcego
o Inżynieria żywności pochodzenia roślinnego
o Rozwój produktów żywnościowych
o Seminarium na studiach I i II stopnia

Zainteresowania naukowe
o autentyczność żywności
o żywność tradycyjna i regionalna
o projektowanie nowych produktów żywnościowych
o badanie preferencji konsumentów
o metody oceny jakości żywności
o bezpieczeństwo żywności.