Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

O Katedrze

O Katedrze

Katedra  Jakości Produktów Żywnościowych

Obszary badawcze i dydaktyczne znajdujące się w kręgu zainteresowań pracowników katedry obejmują następującą tematykę: 

Badanie i ocena jakości (skład chemiczny, wartość żywieniowa, właściwości fizyczne i sensoryczne) produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem mięsa, mleka i przetworów mlecznych, miodu, płynnych przetworów owocowych i owocowo-warzywnych oraz pieczywa. Czynniki kształtujące jakość wybranych grup żywności. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania walorów żywieniowych i przydatności przetwórczej mięsa zwierząt rzeźnych. Zagadnienia zdrowotne dotyczące żywności (probiotyki, zanieczyszczenia). Metodyka badania i oceny jakości żywności.  Preferencje konsumenckie żywności. Konsumenckie kryteria jakości