Doktor habilitowany nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 24.04.2019 r., Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa i Zarządzania Produktem. Doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 10.12.2014 r., Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa. Od października 2020 – redaktor tematyczny w czasopiśmie Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Redaktor Wydania Specjalnego „Bioactive Compounds from Functional Foods” w czasopiśmie Molecules. Autor i współautor 67 prac naukowych z zakresu nauk o jakości żywności. Autor 134 recenzji wydawniczych prac naukowych dla renomowanych czasopism międzynarodowych. Uczestnik 20 konferencji i sympozjów naukowych, krajowych i międzynarodowych. Promotor w 1 zakończonym przewodzie doktorskim. Recenzent w 4 zakończonych przewodach doktorskich oraz autor 1 recenzji dorobku naukowego na stanowisko profesora nadzwyczajnego.
Staże naukowe o Seidman College of Business, Grand Valey State Univeristy, 26.08-04.09.2023. o Facultade, de Ciencias, Universidad de Vigo 26.06.2023-14.07.2023. o Fachbereich Chemie, Universität Hamburg 28.01-08.02.2018.
Udział w międzynarodowych zespołach badawczych o współpraca z Instytutem Chemii Żywności Uniwersytetu w Hamburgu (prof. Sascha Rohn) oraz dr Vasilisą Pedan z Instytutu Żywności i Napojów Innowacyjnych (ILGI) Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Zurychu (ZHAW), związana z realizacją badań nad antyoksydacyjnymi właściwościami miodu, 2018. o współpraca z Agricultural Univeristy of Athens (dr. Georgios Danezis oraz dr. Spiros Drivelos), związana z badaniem właściwości w miodów w kontekście możliwości ich dyskryminacji odmianowej, 2016.
Istotne projekty naukowo-badawcze o „Charakterystyka właściwości antyoksydacyjnych i chemoprewencyjnych polskich miodów odmianowych z wykorzystaniem modeli trawienia i absorpcji w przewodzie pokarmowym”, NCN OPUS-22 (LAP) Nr UMO-2021/43/I/NZ9/01950
o „Polskie miody odmianowe jako źródło unikalnych substancji antyoksydacyjnych”, NCN Miniatura I Nr 2017/01/X/NZ9/00001
o The FoodOmicsGR – Comprehensive Characterization of Foods (MIS 5029057) project finansowany przez rząd Grecji oraz Unię Europejską
Certyfikaty o Certyfikat Pełnomocnika Systemu Zarządzania Jakością PCBC o Certyfikat Asystenta Systemu Zarządzania Jakością PCBC
Prowadzone przedmioty o Analiza Dekompozycyjna Produktów Żywnościowych o Towaroznawstwo Żywności o Inżynieria Jakości Żywności o Bezpieczeństwo Produktów o Jakość i Bezpieczeństwo Produktów o Żywność Regionalna i Tradycyjna o Surowce i Produkty Przemysłu Spożywczego o Inżynieria żywności pochodzenia zwierzęcego o Inżynieria żywności pochodzenia roślinnego o Rozwój produktów żywnościowych o Seminarium na studiach I i II stopnia
Zainteresowania naukowe o autentyczność żywności o żywność tradycyjna i regionalna o projektowanie nowych produktów żywnościowych o badanie preferencji konsumentów o metody oceny jakości żywności o bezpieczeństwo żywności.
Na stronach internetowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie są stosowane pliki "cookies" zgodnie zPolityką prywatności.