Zagadnienia na egzamin dyplomowy dla studentów studiów I stopnia
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
- Metody montażu, metody zamienności częściowej
- Operacje składające się na procesy bioreaktorowe
- Efekty genetycznego doskonalenia roślin
- Definicja oraz funkcje etykietowania środowiskowego
- Definicja zrównoważonego rozwoju oraz cele Agendy 2030
- Charakterystyka obszarów działań logistycznych w przedsiębiorstwie
- Metody zarządzania zapasami w przedsiębiorstwie
- Czynniki wzrostu gospodarczego w długim okresie czasu
- Uwarunkowania decyzji konsumenckich
- Proces wprowadzania nowego produktu na rynek
- Tworzywa skóropodobne – przykłady, ich wady i zalety
- Etapy, funkcje i przykłady procesów wykończeniowych dla wyrobów tekstylnych
- Podstawy technologii wyrobów ceramicznych i szklarskich: surowce i etapy produkcji
- Sposoby szacowania niepewności pomiarowych
- Rozkład jednostajny i normalny
- Rola mechanizmu rynkowego w gospodarce
- Czynniki i skutki monopolizacji rynku
- Zasada działania silnika spalinowego tłokowego czterosuwowego
- Pojęcie, istota i funkcje zarządzania
- Czynniki wpływające na jakość funkcjonowania organizacji
- Klasyfikator celów i jego zastosowanie w organizacji
- Charakterystyka systemu produkcyjnego
- Podział produktów żywnościowych w zależności od stopnia przetworzenia surowców
- Homogenizacja i jej wykorzystanie w produkcji żywności
- Procesy utrwalania w przetwórstwie mięsnym
- Klasyfikacja procesów obróbki plastycznej
- Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie produkcyjnym
- Rola pakowania w procesie produkcji wyrobów
- Charakterystyka technik pakowania towarów z wykorzystaniem nietermicznych metod utrwalania towarów
- Porównanie technologii „końca rury” z technologiami „czystszej produkcji”
- Wpływ czynników środowiskowych (fizycznych i chemicznych) na inaktywację mikroorganizmów w produkcji
- Powietrze jako środek transferu mikroorganizmów w środowisku produkcji
- Metody odzysku i unieszkodliwiania odpadów komunalnych
- Technologiczne możliwości zagospodarowania odpadów przemysłowych
- Cele wdrażania systemu zarządzania jakością zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001
- Różnice pomiędzy audytem drugiej i trzeciej strony
- Pojęcie działalności operacyjnej – podstawowe zasady jej realizacji
- Istota zarządzania zasobami ludzkimi i jego znaczenie dla funkcjonowania i rozwoju organizacji
- Ergonomiczne uwarunkowania procesów pracy
- Klasyfikacja metod wartościowania pracy
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność handlowo–celna
- Wpływ składu surowcowego wyrobów odzieżowych na ich właściwości użytkowe
- Zalety i wady tworzyw polimerowych w aspekcie ich zastosowania
- Klasyfikacja wyrobów ceramicznych i ich najważniejsze właściwości
- Wyjaśnij różnice pomiędzy analizą sensoryczną a oceną organoleptyczną
- Różnice pomiędzy produktami podrabianymi a kopiowanymi oraz przykłady takich produktów przemysłowych.
- Zasady wymiarowania rysunku technicznego
- Certyfikacja systemu zarządzania jakością
- Zasady zarządzania jakością
- Podstawowe jednostki SI i ich charakterystyka.
- Substraktywne mieszanie barw
- Czynniki wzrostu gospodarczego w długim okresie
- Współczesne rozumienie jakości
- Gospodarcze znaczenie normalizacji
- Determinanty funkcjonowania organizacji w XXI wieku
- Ocena wyników finansowych przedsiębiorstwa za pomocą wskaźników rentowności
- Reguły stosowane w planowaniu obiektów handlowych oraz rozmieszczaniu towarów na półkach sklepowych
- Czynniki determinujące atmosferę w obiekcie handlowym i ich znaczenie
- Zastosowanie franczyzy w działalności handlowej
- Przewaga komparatywna – korzyści z wymiany międzynarodowej
- Narzędzia współczesnej polityki handlowej
- Funkcje opakowań oraz wymagania im stawiane
- Rola przechowalnictwa w zapewnieniu jakości wyrobów
- Narażenia w procesie magazynowo-transportowym
- Charakterystyka procesów logistycznych.
- Wpływ czynników środowiskowych (temperatury, pH, aktywności wody) na wzrost i inaktywację mikroorganizmów w produkcji i przechowywaniu towarów.
- Mikrobiologiczne niszczenie materiałów technicznych i żywności (rozpoznawanie i zapobieganie)
- Definicja oraz bariery realizacji zrównoważonego rozwoju.
- Hierarchia sposobów postępowania z odpadami.
- Etapy Design Thinking i ich charakterystyka.
- Zasady ekoprojektowania.
- Metody badania i oceny jakości żywności
- Kawa, herbata – podział, substancje czynne, wpływ na organizm człowieka
- Mleczne napoje fermentowane – podział i charakterystyka
- Czynniki kształtujące jakość mięsa zwierząt rzeźnych
- Rachunek kosztów, jego funkcje, wybrane modele rachunku kosztów
- Klasyfikacja metod analizy ilościowej
- Wspólna taryfa celna
- Procedury stosowane przy wprowadzaniu towarów na obszar celny Unii Europejskiej
- Zasadnicze funkcje polityki celnej
- Fałszowanie żywności – różnice w definiowaniu zjawiska w dokumentach krajowych i wybranych państw świata
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność Menedżer produktu
- Czynniki kształtujące jakość mięsa
- Czynniki wpływające na jakość produktów przemysłowych
- Definicja oraz bariery realizacji zrównoważonego rozwoju
- Determinanty funkcjonowania organizacji w XXI wieku
- Etapy Design Thinking i ich charakterystyka
- Funkcje pełnione przez opakowania oraz wymagania stawiane opakowaniom
- Hierarchia sposobów postępowania z odpadami
- Kawa, herbata – podział, substancje czynne, wpływ na organizm człowieka
- Klasyfikacja metod analizy ilościowej
- Klasyfikacja wyrobów ceramicznych i ich najważniejsze właściwości
- Metody analizy procesów biznesowych i ich charakterystyka
- Metody badania i oceny jakości żywności
- Mleczne napoje fermentowane – podział i charakterystyka
- Narażenia w procesie magazynowo-transportowym
- Narzędzia polityki fiskalnej i ich oddziaływanie na procesy gospodarcze
- Ocena wyników finansowych przedsiębiorstwa za pomocą wskaźników rentowności
- Ogólne reguły wzornicze w projektowaniu opakowań
- Podstawowe jednostki SI i ich charakterystyka
- Procesy logistyczne i ich charakterystyka
- Produkty spożywcze uzyskane na drodze fermentacji
- Prognozowanie: rodzaje, metody i zastosowanie
- Przesłanki i skutki bezpośredniej regulacji cen przez państwo
- Rachunek kosztów, jego funkcje, wybrane modele rachunku kosztów
- Reakcje analityczne wykorzystywane w analizie jakościowej
- Rodzaje decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwach
- Rola marki z punktu widzenia konsumenta i przedsiębiorstwa
- Rola mechanizmu rynkowego w gospodarce
- Rola przechowalnictwa w zapewnieniu jakości wyrobów
- Różnice między sensorycznymi badaniami konsumenckimi a badaniami analitycznymi prowadzonymi przez zespół sensoryczny
- Strategie stosowane podczas wprowadzania produktu na rynek
- Struktura norm ISO serii 9000
- Substraktywne mieszanie barw
- Systemy jakości a systemy zarządzania jakością
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach
- Właściwości użytkowe produktów przemysłowych: rodzaje i metody badań
- Wpływ marki na postrzeganie produktu przez konsumenta
- Współczesne rozumienie jakości
- Zasady ekoprojektowania
- Zasady wymiarowania rysunku technicznego
- Zasady zarządzania jakością
Pytania kierunkowe do egzaminu inżynierskiego na kierunku Towaroznawstwo, specjalność Zarządzanie jakością
- Grzyby pleśniowe (pleśnie i drożdże) – zagrożenia i wykorzystanie w produkcji
- Produkty pozyskiwane dzięki aktywności bakterii fermentacji mlekowej
- Czynniki środowiskowe wpływające na przeżywalność i aktywność mikroorganizmów
- Analiza chemiczna w ocenie jakości produktów
- Chemiczne metody utrwalania żywności
- Produkty chemiczne powszechnego użytku stosowane w gospodarstwie domowym
- Tworzywa sztuczne i syntetyczne oraz ich zastosowanie
- Czynniki determinujące jakość towarów nieorganicznych
- Korozja metali i metody ochrony przed nią
- Naturalne i syntetyczne surowce włókiennicze oraz ich zastosowanie
- Czynniki determinujące jakość towarów włókienniczych i skórzanych
- Rola analizy sensorycznej w ocenie jakości wyrobów przemysłowych
- Perspektywy realizacji rozwoju zrównoważonego
- Metody uzdatniania i dezynfekcji wody
- Wymagania stawiane zorganizowanym składowiskom odpadów
- Elementy systemu racjonalnej gospodarki odpadami
- Zasady zachowania energii
- Instrumentalne metody oceny towarów
- Nowoczesne rozwiązania w opakowalnictwie
- Rola opakowań w gospodarce rynkowej
- Wpływ opakowań na środowisko naturalne
- Zmiany jakości towarów w czasie ich przechowywania
- Istota i definiowanie jakości
- Działalność normalizacyjna
- Systemowe zarządzanie jakością
- Znormalizowane systemy zarządzania
- Zasady zarządzania jakością
- Rodzina norm ISO serii 9000
- Wdrażanie i funkcjonowanie systemów zarządzania jakością
- Metody doskonalenia systemów zarządzania jakością
- Jakość żywności – pojęcie i zakres znaczeniowy
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
- Zasady systemu HACCP
- System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – RASFF
- Metody oceny jakości żywności
- Zarządzanie reklamacjami wewnętrznymi i od klientów w doskonaleniu organizacji
- Zarządzanie ryzykiem w wymaganiach normy ISO 9001
- Charakterystyka tradycyjnych narzędzi zarzadzania jakością
- Znaczenie audytu w doskonaleniu organizacji
- Znaczenie dokumentacji w działaniach operacyjnych organizacji
Pytania kierunkowe do egzaminu dyplomowego na kierunku Innowacyjność Produktu, specjalność Rozwój i komercjalizacja produktu
- Podstawowe kategorie czynników popytu i podaży
- Zachowania konsumenta w świetle koncepcji ograniczonej racjonalności
- Pojęcia elastyczności cenowej i dochodowej w wyjaśnianiu decyzji konsumenckich
- Klasyfikator celów i jego zastosowanie w organizacji
- Metody oznaczania pH i zawartości kwasów w produktach
- Materiały naturalne i inżynierskie stosowane w produktach przemysłowych: przykłady i zastosowanie
- Kryteria oceny jakości informacji
- Źródła i rodzaje zagrożeń mających znaczenie w ocenie bezpieczeństwa produktów nieżywnościowych
- Tempo rotacji klientów
- Przewaga konkurencyjna oparta na zróżnicowaniu jako efekt wdrażania innowacji
- Pojęcie i fazy rozwoju startupów
- Mierniki aktywności innowacyjnej przedsiębiorstwa
- Wpływ cyklu koniunkturalnego na produkcyjne i inwestycyjne decyzje przedsiębiorstw
- Zasady prowadzenia procesów produkcyjnych
- Sposoby szacowania niepewności pomiarowych
- Rodzaje benchmarkingu (np. wewnętrzny, konkurencyjny, funkcjonalny)
- Zalety i wady stosowania outsourcingu w przedsiębiorstwach
- Ergonomiczne uwarunkowania procesów pracy
- Cukier i jego zamienniki
- Surowce przemysłu owocowo-warzywnego – podział i zastosowanie
- Zastosowania analizy funkcji popytu w podejmowaniu decyzji menadżerskich
- Business Angels jako źródło finansowania projektów innowacyjnych
- Przyczyny i metody finansowego wspierania innowacyjnych przedsiębiorstw
- Mikroorganizmy wskaźnikowe jakości i bezpieczeństwa kosmetyków
- Systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo żywności
- Przebieg cyklu życia innowacji
- Innowacje technologiczne w klasyfikacji rodzajowej innowacji
- Obszary innowacyjności w usługach
- Rola badań rynku w zarządzaniu produktem
- Bezpieczeństwo żywności – definicja i główne grupy zagrożeń bezpieczeństwa żywności z przykładami
- Rola logistyki we wspieraniu innowacji
- Innowacje w opakowalnictwie
- Definicja i główne elementy biznesplanu
- Proces wprowadzania nowego produktu na rynek – etapy i ich charakterystyka
- Czynniki determinujące atmosferę w obiekcie handlowym
- Rola marki z punktu widzenia konsumenta i przedsiębiorstwa
- Proces i etapy zarządzania ryzykiem. Koncepcja neutralna i negatywna ryzyka
- Etapy Design Thinking
- Zasady ekoprojektowania
- Źródła finansowania prac rozwojowych i wdrożeniowych w przedsiębiorstwach
Zagadnienia na egzamin dyplomowy dla studentów studiów II stopnia
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji specjalność Projakościowe zarządzanie produkcją
- Specyfika przedsiębiorstwa produkcyjnego
- Istota i determinanty zarządzania strategicznego
- Otoczenie rynkowe przedsiębiorstwa. Rynkowy wymiar zarządzania organizacją
- Zarządzanie zmianą i ciągłe doskonalenie przedsiębiorstwa
- Pojęcie i zastosowanie klasyfikatora celów.
- Materialne oraz niematerialne podstawy działalności organizacyjnej (zasoby organizacji)
- Kultura organizacyjna jako determinanta działalności biznesowej
- Zjawiska wpływające destrukcyjnie lub pozytywnie na zarządzanie zespołem
- Istota podejścia procesowego w zarządzaniu współczesną organizacją
- Istota i rodzaje benchmarkingu
- Wpływ postępu techniczno-technologicznego procesów pracy na umiejętności wykonawców
- Hierarchia procesów w organizacji a strategie racjonalizacji
- Orientacja biznesowa w zarządzaniu organizacją
- Metoda eksperymentu jako narzędzie doskonalenia procesu produkcyjnego
- Cykl życia produktu
- Produkty nowe a innowacje produktowe
- Metody i techniki zarządzania jakością w produkcji
- Definicja produktu wybieralnego i przykłady nieżywnościowych produktów należących do tej grupy
- Użyteczność i funkcjonalność produktu, definicje i przykłady
- Klasyfikacja źródeł finansowania przedsiębiorstwa
- Innowacje – definicja, podstawy klasyfikacji, rodzaje
- Przywództwo kosztowe jako efekt innowacji przedsiębiorstwa
- Źródła finansowania projektów innowacyjnych
- Inżynieria materiałowa w produkcji żywności
- Żywność genetycznie modyfikowana – cele i metody modyfikacji surowców roślinnych
- Charakterystyka Lean Manufacturing oraz narzędzi w nim stosowanych
- Nowy produkt – definicja i etapy procesu wprowadzania na rynek
- Kaizen jako metoda ciągłego doskonalenia
- Znaczenie kultury narodowej w negocjacjach handlowych
- Rola komunikacji werbalnej i niewerbalnej w procesie negocjowania
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji specjalność Zarządzanie Projektami w Produkcji
- Tradycyjne i nowe narzędzia sterowania jakością
- Istota podejścia procesowego w zarządzaniu współczesną organizacją
- Różnice między organizacją funkcjonalną a organizacja procesową
- Charakterystyka normy ISO 22000:2018
- Definicja i główne elementy biznesplanu
- Analiza opłacalności przedsięwzięcia opisanego w biznesplanie
- Charakterystyka analizy SWOT
- Koszty projektu i jego rodzaje
- Diagram Gantta, charakterystyka, zasady tworzenia
- Struktura Podziału Pracy WBS, charakterystyka i rodzaje.
- Charakterystyka diagramów sieciowych PERT i CPM, ścieżka krytyczna.
- Charakterystyka Metody Wartości Wypracowanej EV
- Wskaźniki do monitorowania postępu prac SV, CV, BV
- Zasoby w projekcie. Macierz RACI
- Definicja projektu oraz rodzaje projektów
- Charakterystyka zasady SMART
- Zarządzanie wiedzą projektową
- Zarządzanie zaopatrzeniem w projektach
- Metoda ALPEN
- Prawo Parkinsona, prokrastynacja
- Charakterystyka Karty Projektu
- Uzasadnienie biznesowe projektu
- Zarządzanie jakością w projektach, norma ISO 10006
- Zintegrowany model dojrzałości organizacyjnej CMMI
- Cel i etapy procesu projektowania usługi
- Zarządzanie bezpieczeństwem produktów przemysłowych – podstawy prawne i źródła wymagań
- Rodzaje zagrożeń i ich wpływ na bezpieczeństwo produktów przemysłowych
- Koncepcje zarządzania ryzykiem. Etapy procesu zarządzania ryzykiem
- Czynniki determinujące skuteczne zarządzanie zespołem. Cechy skutecznego lidera zespołu
- Konflikt w zespole, przyczyny i sposoby rozwiązywania
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Logistyka specjalność Logistyka przedsiębiorstw międzynarodowych
- Zasady funkcjonowania i obszary łańcucha serwisu, łańcucha usuwania, zwinnego łańcucha i zielonego łańcucha dostaw
- Modele dystrybucji w ramach struktur międzynarodowego łańcucha dostaw i rola klient w ich tworzeniu
- Istota i typy aliansów strategicznych w sferze logistyki
- Strategia rozwoju w logistyce przedsiębiorstw międzynarodowych
- Znaczenie zarządzania zmianą w kształtowaniu strategii rozwoju biznesu
- Przydatność teorii gier w wyborze kierunków rozwoju przedsiębiorstwa
- Charakterystyka transportu intermodalnego
- Regulacje w zakresie międzynarodowego transportu drogowego towarów
- Klasyfikacja metod pomiaru zadowolenia klientów
- Metoda SERVQUAL – do czego służy i w jakich obszarach się ją wykorzystuje
- Metoda KANO i 5 kategorii jakości
- Rola centrum logistycznego w łańcuchu dostaw
- Funkcje realizowane przez centra logistyczne
- Czynniki strategicznej roli zaopatrzenia
- Różnica między metodą indukcyjną i dedukcyjną w analizie ekonomicznej
- Warunki porównywalności danych w analizie ekonomicznej
- Koszty i przychody różnicowe, koszty zapadłe i koszty utraconych korzyści
- Zarządzanie projektami i czynniki wpływające na reorganizację strategii przedsiębiorstw w kierunku zarządzania międzynarodowymi projektami logistycznymi
- Cykl Zarządzania Projektem i metodyki stosowane w zarządzaniu międzynarodowymi projektami logistycznymi
- Czym jest i co wchodzi w skład koncepcji logistyki 4.0
- Możliwości zastosowania rozwiązań logistyki 4.0 w logistyce magazynowej
- Technologie logistyczne sprzyjające równoważeniu rozwoju
- Kryteria wyboru decyzji optymalnej w warunkach niepewności i ryzyka
- Elementy modelu decyzyjnego w optymalizacji decyzji logistycznych
- Optymalizacja dostaw w sieciach transportowych
- Usługi logistyczne dla e-handlu
- Bariery komunikacyjne w zespołach wielokulturowych i sposoby ich minimalizacji
- Koncepcja siatki kierowniczej Roberta Blake’a i Jane Mouton
- Koncepcja przywództwa sytuacyjnego Hersey’a i Blancharda
- Czynniki wzrastającej różnorodności oraz wymiary różnorodności w zarządzaniu międzynarodowym
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Logistyka specjalność Menedżer logistyki
- Klasyfikacja kosztów logistyki według faz przepływu
- Rachunek kosztów działań (activity-based costing, ABC)
- Znormalizowane systemy i standardy zarządzania bezpieczeństwem w łańcuchach dostaw
- Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka w łańcuchach dostaw.
- Zarządzanie magazynem z uwzględnieniem koncepcji Lean Management
- Podział i charakterystyka zapasów
- Kategorie metod prognozowania
- Charakterystyka i jakość usług logistycznych
- Podejście procesowe w logistyce
- Istota zarządzania produkcją
- Charakterystyka Lean Management
- Kierunki rozwoju logistyki
- Rola i znaczenie komunikacji w adaptacji nowych pracowników do pracy w organizacji
- Metody, techniki, narzędzia usprawniające komunikację w organizacji w pracy stacjonarnej
- Metody, techniki, narzędzia usprawniające komunikację w organizacji w pracy zdalnej
- Różnice między rachunkowością finansową a rachunkowością zarządczą
- Istota i podstawowe metody kalkulacji kosztów
- Próg rentowności (BEP – break even point)
- Istota przepływów zwrotnych w logistyce
- Rola usług logistycznych w łańcuchach dostaw
- Na czym polega badanie i doskonalenie jakości usług logistycznych?
- Pojęcie i funkcje centrów logistycznych
- Rodzaje podmiotów świadczących usługi kurierskie
- Działania realizowane w poszczególnych etapach operacyjnego procesu zakupowego
- Tworzenie mapy procesu
- Przebieg analizy FMEA procesu
- Metody oceny dostawców
- Systemy ERP i CRM.
- Zarządzanie łańcuchem dostaw w ujęciu zintegrowanym
- Charakterystyka logistyki magazynowania
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Inżynieria jakości produktu specjalność Menedżer jakości i bezpieczeństwa produktu
- Wykorzystanie metod instrumentalnych w inżynierii jakości, przykłady
- Znaczenie analizy funkcji popytu dla optymalizacji decyzji menedżerskich
- Czynniki kształtujące jakość usług (istota usług, cechy usług, strefy jakości)
- Metody badania i oceny jakości usług
- Metody i narzędzia wykorzystywane w twórczym rozwiązywaniu problemów w organizacji
- Mikrobiologiczne wskaźniki jakości żywności w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
- Możliwości wykorzystania prognozowania mikrobiologicznego w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- Narzędzia zarządzania produktem w rynkowym cykl życia produktu
- Metody portfelowe w zarządzaniu produktem
- Nieobligatoryjne standardy zapewnienia bezpieczeństwa żywności – omówić wybrany
- Reaktywne i proaktywne strategie rozwoju nowych produktów
- Znaczenie sztucznej inteligencji i technologii cyfrowych dla rozwoju nowych produktów przemysłowych
- Rola konsumentów w rozwoju produktów przemysłowych – wymagania, potrzeby i preferencje różnych grup konsumentów na współczesnym rynku
- Design Thinking w rozwoju produktów żywnościowych
- Kategorie nowych produktów żywnościowych. Innowacje a cykl życia produktu żywnościowego
- Metody porównawcze (np. AHP, WAP) do oceny jakości produktów przemysłowych
- Fałszowanie żywności – definiowanie i skala zjawiska
- Działania producentów wprowadzający konsumenta w błąd w zakresie autentyczności żywności
- Charakterystyka systemu lub standardu, którego wdrożenie i utrzymywanie są obowiązkowe dla producentów opakowań żywności
- Systemy i standardy dedykowane przedsiębiorstwom branży opakowań
- Czynniki wpływające na dynamikę zmian jakości produktu
- Metoda QFD w procesie doskonalenia wyrobu
- System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) i jego rola w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności
- Identyfikowalność jako element systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) i Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa żywności
- Zarządzanie bezpieczeństwem produktu w wymaganiach normy ISO 45001
- Pojęcie produktu bezpiecznego oraz podstawowe źródła wymagań dla produktów przemysłowych
- Obowiązki przedsiębiorców w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produktu
- Rodzaje ryzyk w działalności gospodarczej oraz najpopularniejsze standardy zarządzania ryzykiem
- Wady i zalety certyfikacji systemu zarządzania jakością
Pytania kierunkowe do egzaminu magisterskiego na kierunku Innowacyjność produktu specjalność Rozwój i zarządzanie produktem
- Rola innowacyjności we współczesnym przedsiębiorstwie
- Istota marketingowych badań ilościowych i jakościowych – zalety, wady, różnice
- Determinanty poprawnego przeprowadzania pogłębionych wywiadów indywidualnych i zogniskowanych wywiadów grupowych
- Istota segmentacji rynku i kryteria jej przeprowadzania
- Rozumienie nisz rynkowych – możliwości wyodrębniania, potencjał marketingowy i przykłady wykorzystania
- Współczesne zmiany w społeczeństwie i mediach determinujące poszukiwanie nowoczesnych form komunikacji z klientami
- Przejawy i nośniki product placement, zasady jego skutecznego wykorzystywania
- Istota advergamingu i grywalizacji – zasady właściwego stosowania i możliwe obszary wykorzystania w komunikacji marketingowej
- Strategie rynkowe dla produktów na poszczególnych etapach cyklu życia
- Proces wyboru produktów żywnościowych
- Umiejscowienie analizy dekompozycyjnej w rozwoju nowych produktów żywnościowych
- Metody normalizacyjne (np. standaryzacja zmiennej) ułatwiające porównywalność danych oraz interpretację wyników
- Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
- Podobieństwa i różnice pomiędzy produktem ekologicznym a zrównoważonym
- Rola i zadania logistyki dystrybucji w przedsiębiorstwie
- Dystrybucja w branży e-commerce: dropshipping i fulfillment
- Dystrybucja: selektywna, intensywna i ekskluzywna. Różnice i korzyści dla przedsiębiorstwa
- Tradycyjne i nowoczesne produkty probiotyczne
- Pojęcie ryzyka i zarządzanie ryzykiem w innowacjach
- Wpływ innowacji na ryzyko podmiotu gospodarczego
- Kategorie ryzyka w procesach innowacyjnych
- Mapowanie ryzyka w procesach innowacyjnych
- Uwarunkowania rozwoju innowacji opakowaniowych z punktu widzenia podmiotu gospodarczego
- Istota i główne zasady ekoprojektowania
- Wskaźniki wykorzystywane w ocenie potencjału innowacyjnego na danym obszarze
- Metody angażujące konsumenta do kreowania nowych produktów
- Efektywność innowacyjna oraz szacowanie jej poziomu
- Specyfika i znaczenie badań o charakterze jakościowym i ilościowym w testowaniu produktów przemysłowych
- Funkcje komunikacji w zespole
- Ryzyko w projekcie. Z jakimi rodzajami ryzyka związany jest projekt innowacyjny w odróżnieniu od innych typów projektów?