Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

Ewa Pyrzynska (1)

dr inż. Ewa Pyrzyńska

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Towaroznawstwo (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie) oraz studiów doktoranckich tej samej uczelni. Tytuł doktora nauk ekonomicznych w dziedzinie towaroznawstwa uzyskała w 2016 roku. Poza pracą naukową i dydaktyczną, aktywnie współpracuje z Polskim Towarzystwem Towaroznawczym. Angażuje się również w organizację różnorodnych wydarzeń, konferencji czy warsztatów, co stanowi istotny element promocji wiedzy i wymiany doświadczeń.

Prowadzone przedmioty:
o Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo żywności I i II
o Inżynieria produktów żywnościowych
o Procesy w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego
o Procesy w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego
o Surowce i produkty przemysłu spożywczego
o Analiza informacji o produkcie
o Żywność premium
o Żywienie człowieka
o Rozwój produktów żywnościowych
o Komercjalizacja produktu
o Seminarium na studiach I i II stopnia

Zainteresowania naukowe:
o żywność wygodna i funcjonalna,
o projektowanie nowych produktów żywnościowych,
o badanie preferencji konsumentów,
o badanie i ocena jakości produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i produktów mlecznych,
o dietetyka,
o premiumizacja produktów żywnościowych i usług.

Zainteresowania pozanaukowe:
podróże, taniec, różnice międzykulturowe.