Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

G Suwala (1)

dr inż. Grzegorz Suwała

Absolwent Akademii Ekonomicznej w Krakowie (AE), kierunek towaroznawstwo oraz studiów podyplomowych na wydziale Elektroniki Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH), kierunek: informatyka i zarządzanie.
Doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 12.07.2007 r., Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Wydział Towaroznawstwa.
Od początku kariery zawodowej związana z Katedrą Jakości Produktów Żywnościowych UEK oraz Polskim Towarzystwem Towaroznawczym, uhonorowany Srebrną Odznaką za znaczący wkład w rozwój Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego.
Rzeczoznawca PTT w zakresie napojów alkoholowych, bezalkoholowych i przetworów owocowo-warzywnych.
Konsultant merytoryczny w zakresie jakości i znakowania produktów żywnościowych, wyrobów nikotynowych nowej generacji i suplementów energetyzujących.
Autor i współautor 87 prac naukowych z zakresu nauk o jakości żywności.
Uczestnik 30 konferencji i sympozjów naukowych, krajowych i międzynarodowych.

Staże naukowe
o University College of Southest Norway, Vestfold, Norway; 11.2016
Laboratorium Zaawansowanych Analiz Środowiskowych w Elbląskim Parku Technologicznym; 10.2020
o Università degli Studi di Catania. Katania, Włochy; 06.2023

Istotne projekty naukowo-badawcze
o Innowacyjne olejki bazowe/bazy odżywcze „SFB”, Inkubator innowacyjności, (MNiSW/2020/329/DIR)
o Innowacyjny napój funkcjonalny „Theco”, Inkubator innowacyjności, (MNiSW/2020/329/DIR)

Certyfikaty
o Certyfikat „ Internationale Weiterbildungskurs fűr Verpakungsspezialisten”, System Deutchland AG iIndustrie- und Handelskammerzu Leipzig, 2002;
o Certyfikat „Ekologiczne systemy grzewcze”, szkolenie w zakresie: zasad doboru, planowania i rozwiązań systemowych Techniki Solar, PARA DIGMA, 2003;
o Certyfikat ukończenia szkolenia: „Przyszłość rozwojowa żywności”, 2014;
o Certyfikat ukończenia szkolenia: Techniki kreatywnego myślenia. Design Thinking, 2018;
o Certyfikat ukończenia szkolenia: Innowacyjne projektowanie procesu dydaktycznego; 2018;
o Certyfikat ukończenia szkolenia: Analiza studium Przypadku (Case Study) Praktyka i zastosowanie; 2018
o Certyfikat ukończenia szkolenia: Interkulturowość i komunikacja w środowiskach międzynarodowych; 2018
o Certyfikat I Stopnia Tutora, Centrum Rozwoju Profesjonalny Tutoring, 2021

Prowadzone przedmioty
o Autentyczność żywności,
o Chromatografia gazowa i cieczowa w ocenie jakości produktów spożywczych;
o Identyfikacja zafałszowań żywności,
o Innowacyjność w rozwoju produktów;
o Inżynieria produktów żywnościowych;
o Inżynierii jakości produktów żywnościowych,
o Inżynierii jakości żywności,
o Jakość i bezpieczeństwo produktów;
o Kształtowania i oceny jakości żywności,
o Nowoczesne technologie w produkcji żywności,
o Procesy w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego;
o Seminarium na studiach I i II stopnia
o Surowce i produkty przemysłu spożywczego,
o Towaroznawstwo żywności.

Zainteresowania naukowe
o autentyczność żywności
o badanie preferencji konsumentów
o nowoczesne technologie w produkcji żywności
o projektowanie nowych produktów żywnościowych
o metody oceny jakości żywności
o bezpieczeństwo żywności.