Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (UEK), kierunek towaroznawstwo oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego, kierunek zarządzanie w administracji publicznej. Pracę doktorską pt. „Determinanty jakości mleka owczego” obroniła także na UEK. Od początku kariery zawodowej związana z Katedrą Jakości Produktów Żywnościowych UEK oraz Polskim Towarzystwem Towaroznawczym. W swojej pracy naukowej i dydaktycznej koncentruje uwagę na praktycznych aspektach wykorzystania zdobytej wiedzy.
Prowadzone przedmioty: o Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo żywności I i II o Inżynieria jakości produktów żywnościowych I i II o Kształtowanie jakości żywności o Inżynieria jakości żywności o Inżynieria żywności pochodzenia zwierzęcego o Inżynieria żywności pochodzenia roślinnego o Procesy w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego o Procesy w produkcji żywności pochodzenia roślinnego o Surowce i produkty przemysłu spożywczego o System jakości produktów spożywczych o Produkcja żywności ekologicznej przykładem produkcji o obiegu zamkniętym o Żywność ekologiczna o Produkcja żywności ekologicznej o Jakość i bezpieczeństwo produktów o Rozwój produktów żywnościowych o Inżynieria produktów żywnościowych o Jakość żywności w transporcie o Certyfikacja żywności o Zielony Ład a produkcja żywności o Trendy rozwojowe na rynku FMCG o Zrównoważony rozwój i gospodarka cyrkularna w zarządzaniu produktem o Seminarium na studiach I i II stopnia
Zainteresowania naukowe: o produkcja żywca i mięsa wołowego o rolnictwo i żywność ekologiczna, o żywność tradycyjna i regionalna, o projektowanie nowych produktów żywnościowych o badanie preferencji konsumentów o badanie i ocena jakości produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i mięsa, o metody oceny jakości żywności, o systemy jakości.
Zainteresowania pozanaukowe: hodowla koni, jeździectwo, uprawa roślin
Projekty naukowo-badawcze o „Sieć edukacji żywieniowej na rzecz zrównoważonego rozwoju Euroregionu Nysa”, Program Współpracy INTERREG Polska-Saksonia 2014-2020; realizatorzy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V.; okres realizacji 01.07.2019 – 30.06.2021, ekspert grupy „Gospodarka” o „Zintegrowany Program Rozwoju UEK”, POWR.03.05.00-IP.08-00-PZ2/18, NCBiR; okres realizacji 1.10.2019-30.09.2023 współautor wniosku, koordynator merytoryczny zadań dla INoJiZP (WTiZP) o „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”; działanie 16 Współpraca PROW, ARiMR, Nr umowy 00006/DDD.6509.00003.2018.01; okres realizacji 1.10.2019-30.09.2021; współautor wniosku, kierownik projektu z ramienia UEK o „Determinanty jakości mleka owczego”, KBN, projekt badawczy promotorski, Id:16069; Nr rej.: N N312 157334
Na stronach internetowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie są stosowane pliki "cookies" zgodnie zPolityką prywatności.