Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

Ptasinska J

dr inż. Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz

Absolwentka Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie (UEK), kierunek towaroznawstwo oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego, kierunek zarządzanie w administracji publicznej. Pracę doktorską pt. „Determinanty jakości mleka owczego” obroniła także na UEK. Od początku kariery zawodowej związana z Katedrą Jakości Produktów Żywnościowych UEK oraz Polskim Towarzystwem Towaroznawczym. W swojej pracy naukowej i dydaktycznej koncentruje uwagę na praktycznych aspektach wykorzystania zdobytej wiedzy.

Prowadzone przedmioty:
o Towaroznawstwo żywności, Towaroznawstwo żywności I i II
o Inżynieria jakości produktów żywnościowych I i II
o Kształtowanie jakości żywności
o Inżynieria jakości żywności
o Inżynieria żywności pochodzenia zwierzęcego
o Inżynieria żywności pochodzenia roślinnego
o Procesy w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
o Procesy w produkcji żywności pochodzenia roślinnego
o Surowce i produkty przemysłu spożywczego
o System jakości produktów spożywczych
o Produkcja żywności ekologicznej przykładem produkcji o obiegu zamkniętym
o Żywność ekologiczna
o Produkcja żywności ekologicznej
o Jakość i bezpieczeństwo produktów
o Rozwój produktów żywnościowych
o Inżynieria produktów żywnościowych
o Jakość żywności w transporcie
o Certyfikacja żywności
o Zielony Ład a produkcja żywności
o Trendy rozwojowe na rynku FMCG
o Zrównoważony rozwój i gospodarka cyrkularna w zarządzaniu produktem
o Seminarium na studiach I i II stopnia

Zainteresowania naukowe:
o produkcja żywca i mięsa wołowego
o rolnictwo i żywność ekologiczna,
o żywność tradycyjna i regionalna,
o projektowanie nowych produktów żywnościowych
o badanie preferencji konsumentów
o badanie i ocena jakości produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem mleka i mięsa,
o metody oceny jakości żywności,
o systemy jakości.

Zainteresowania pozanaukowe:
hodowla koni, jeździectwo, uprawa roślin

Projekty naukowo-badawcze
o „Sieć edukacji żywieniowej na rzecz zrównoważonego rozwoju Euroregionu Nysa”, Program Współpracy INTERREG Polska-Saksonia 2014-2020; realizatorzy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V.; okres realizacji 01.07.2019 – 30.06.2021, ekspert grupy „Gospodarka”
o „Zintegrowany Program Rozwoju UEK”, POWR.03.05.00-IP.08-00-PZ2/18, NCBiR; okres realizacji 1.10.2019-30.09.2023 współautor wniosku, koordynator merytoryczny zadań dla INoJiZP (WTiZP)
o „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny”; działanie 16 Współpraca PROW, ARiMR, Nr umowy 00006/DDD.6509.00003.2018.01; okres realizacji 1.10.2019-30.09.2021; współautor wniosku, kierownik projektu z ramienia UEK
o „Determinanty jakości mleka owczego”, KBN, projekt badawczy promotorski, Id:16069; Nr rej.: N N312 157334