Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

Zdjęcie M.Miśniakiewicz

dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz

Wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych w zakresie analizy trendów i preferencji konsumenckich, badania jakości i doskonalenia produktów żywnościowych, prognozowania rozwoju przemysłu spożywczego oraz analizy ryzyka w rozwoju nowych produktów. Autorka ponad 100 publikacji naukowych. Certyfikowany tutor akademicki, konsultant, współpracownik Centrum Nauki Kopernik oraz jednostek szkoleniowo-doradczych, m.in. J.S. Hamilton.

Uczestniczka licznych krajowych i zagranicznych staży naukowo-badawczych i dydaktycznych, kursów i szkoleń zawodowych. Kierownik i wykonawca projektów naukowo-badawczych finansowanych z NCN i Funduszy Norweskich, ekspert oceniający wnioski w programie COST – European Cooperation in Science & Technology.

Prowadzone przedmioty:
o Inżynieria jakości produktów żywnościowych I i II
o Kreatywność i myślenie twórcze w biznesie
o Metody twórczego rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu
o Trendy rozwojowe na rynku dóbr konsumpcyjnych
o Surowce i produkty przemysłu spożywczego
o Innowacyjność w produkcji żywności
o Projektowanie żywności
o Personalizacja żywności i żywienia
o Seminarium na studiach I i II stopnia

Zainteresowania naukowe:
o myślenie lateralne i metodyka rozwoju kreatywności, 
o Design Thinking w rozwoju wyrobów i usług,
o zrównoważony produkt i zrównoważona produkcja,
o kształtowanie i ocena jakości produktów żywnościowych,
o problematyka innowacyjności i trendów rynkowych na rynku dóbr konsumpcyjnych,
o FPD – rozwój produktów żywnościowych,
o analiza ryzyka w działaniach proinnowacyjnych,
o jakość w szkolnictwie wyższym,
o talent management.