Ułatwienia dostępu

Katedra Jakości Produktów Żywnościowych

Prof Popek19

prof. dr hab. inż. Stanisław Popek

Profesor nauk społecznych; 09.03.2020
Doktor habilitowany nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 12.09.2003 r., Akademia Ekonomiczna w Poznaniu, Wydział Towaroznawstwa.
Doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa; 24.02.1994 r., Akademia Ekonomiczna w Krakowie, Instytut Towaroznawstwa (na prawach Wydziału).
Od lipca 2020 – członek Rady Naukowej Szkoły Doktorskiej UEK.
Od października 2020 – Zastępca przewodniczącego Rady Dyscypliny Nauki o Zarządzaniu i Jakości UEK.
Od września 2021 – dyrektor Szkoły doktorskiej UEK
Od grudnia 2023 – roku członek Komitetu Nauk Organizacji i Zarządzania PAN.
Autor i współautor 265 prac naukowych z zakresu nauk o jakości żywności i zarządzania jakością.
Autor 220 recenzji wydawniczych prac naukowych z zakresu nauk o jakości żywności i zarządzania jakością.
Uczestnik 129 konferencji i sympozjów naukowych, krajowych, krajowych międzynarodowych oraz zagranicznych,
Promotor w 4 zakończonych przewodach doktorskich.
Recenzent w 14 zakończonych przewodach doktorskich, w 7 postępowaniach habilitacyjnych oraz autor 4 recenzji dorobku naukowego na stanowisko profesora nadzwyczajnego.

Staże naukowe
o University Colege Southeast Norway (Buskerud and Vestfold University College, staż naukowy 14.11-20.11. 2016.
o Lviv State Academy of Finance; staż naukowy 01.09.2014-30.09.2015.
o Faculty of Economics University of Applied Sciences, Vilnius; staż naukowy 10.09 – 20.09.2014.
o Lviv State Academy of Finance; staż naukowy 23.01.2012-22.02.2012.

Udział w międzynarodowych zespołach badawczych
o współpraca z Instytutem Chemii Żywności Uniwersytetu w Hamburgu (prof. Sascha Rohn), związana z realizacją badań nad antyoksydacyjnymi właściwościami miodu, 2018.
o współpraca z Agricultural Univeristy of Athens (dr. Georgios Danezis oraz dr. Spiros Drivelos), związana z badaniem właściwości w miodów w kontekście możliwości ich dyskryminacji odmianowej, 2016.
o współpraca Simon Kuznets Kharkiv National University of Economics oraz Instytut Ekonomii i Zarządzania PWSTE, udział w ukraińsko-polskim zespole eksperckim ds. stanu wdrożenia systemowego zarządzania bezpieczeństwa żywności na Ukrainie; 2013-2015.
o Członek Prezydium ds. Etyki Swiss Cert.

Programy międzynarodowe:
o Projekt nr POWR.03.01.00-00-T091/18: „Przez ciernie do gwiazd” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Termin realizacji projektu: 01.02.201-31.12.2021.
o Projekt „Wykształcenie ma znaczenie” jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.
Międzynarodowy projekt nt.: Socio-Economic Potential on the Polish-Ukrainian Border, realizowany we współpracy z Institute of Regional Research of the NAS of Ukraine in Lviv, 2017.
o Program finansowany przez środki finansowe dla Polski w postaci dwóch instrumentów pod nazwą: Mechanizm Finansowy EOG oraz Norweski Mechanizm Finansowy, University College SoutheastNorway (Buskerud and Vestfold University College 2016.
o Międzynarodowy projekt URIEiZ 11/13 pt.: „Systemowe zarządzanie jakością na przykładzie ukraińskich i polskich przedsiębiorstw branży spożywczej – analiza komparatywna, 2013-2015.
o Projekt „Rozwój kompetencji kadr B+R z wykorzystaniem platformy szkoleniowej”, realizowany przez Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu oraz firmę DGA S.A., współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS, 2014.
o Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with emphasis in Food Industry Enterprises ((Ref. No 29121-IC-1-2001-1-GR-ERASMUS-IPUC-1; Ref. No 29121-IC-2-2004-1-GR-ERASMUS-IPUC-1), with the financial support of the European Commission; 2003 i 2004.

Certyfikaty
o System Deutchland AG iIndustrie- und Handelskammerzu Leipzig, 2002, 2003.
o Certyfikat „Ekologiczne systemy grzewcze”, szkolenie w zakresie: zasad doboru, planowania i rozwiązań systemowych Techniki Solar, PARA DIGMA, 2003.
o Certyfikat auditora wewnętrznego Systemu Zarzadzania Jakości, BVQI, 2006,
o Certyfikat auditora wewnętrznego Systemu Zarządzania Środowiskowego, BVQI, 2006.
o Certyfikat Krajowego Systemu Jakości Pork Quality System (PQS), 2012.
o Certyfikat ukończenia szkolenia pt.: „Rozwój kompetencji kadr B+R z wykorzystaniem platformy szkoleniowej”; 2014.

Prowadzone przedmioty
o Towaroznawstwo żywności,
o Wstęp do nauk o jakości,
o Procesy w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego,
o Współczesne problemy towaroznawstwa,
o Rozwój produktów żywnościowych.

Zainteresowania naukowe
o Kwalitologia,
o Kwalimetria żywności,
o Surowcowe uwarunkowania jakości żywności,
o Analiza determinant jakości produktów żywnościowych, w kontekście wartościowania ich jakości oraz oceny autentyczności (rozumianej jako brak zafałszowania)
i autentyczności odmianowej (origin),
o Systemowe podejście do zarządzania organizacją, w tym szczególnie systemowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności,
o Postawy i zachowania konsumentów wobec rynkowych produktów żywnościowych, w kontekście rozwoju produktu żywnościowego.

Zainteresowania pozanaukowe
Sport, turystyka, film

Projekty naukowo-badawcze
https://potencjal.uek.krakow.pl/rndActivities/rndProjects