Adiunkt w Katedrze Opakowalnictwa Towarów, Instytutu Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem, Kolegium Nauk o Zarządzania i Jakości. Ponadto dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK, pracuje na stanowisku badawczym w Uniwersytecie Rolniczym oraz Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie.
Jest autorką ponad 60 publikacji naukowych z listy JCR oraz kierownikiem i wykonawcą wielu projektów badawczych.
Dr hab. inż. Ewelina Jamróz pracuje nad aktywnymi (przedłużającymi świeżość produktów spożywczych) i inteligentnymi (monitorującymi stan pakowanej żywności) opakowaniami na bazie furcelleranu. Dodatkowo, projektując tego typu opakowania, wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu spożywczego, co jest równoznaczne z ograniczeniem marnowania żywności. Opublikowane i opatentowane wyniki wskazują, na duży potencjał aplikacyjny prezentowanego osiągnięcia
Na stronach internetowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie są stosowane pliki "cookies" zgodnie zPolityką prywatności.