AKTUALNE WZORY PODAŃ
Szanowni Państwo, Pracownicy INJZP,
poniżej znajdują się poprawione sylabusy dla kierunku Inżynieria Jakości Produktu dla cyklu kształcenia 2024/2025. Prosimy, by pracownicy prowadzący zajęcia dydaktyczne na IJP w semestrze zimowym 2025/2026 na trzecim semestrze na studiach I stopnia i na drugim semestrze na studiach II stopnia na pierwszych zajęciach w semestrze poinformowali o modyfikacji studentów. Zmiana dotyczy form nakładu pracy studenta.
Sylabusy 2024/2025 – I stopień
- Biochemia
- Ekonomiczne aspekty jakości produktu
- Grafika inżynierska
- Identyfikacja zafałszowań produktów
- Inżynieria jakości produktów przemysłowych I
- Inżynieria jakości produktów przemysłowych II
- Inżynieria jakości produktów żywnościowych I
- Inżynieria jakości produktów żywnościowych II
- Kreatywność i myślenie twórcze w rozwoju produktu
- Merchandasing
- Mikrobiologiczne podstawy jakości produktów
- Ochrona środowiska
- Opakowalnictwo
- Podstawy logistyki
- Podstawy prawa, Ochrona własności intelektualnej
- Praktyka
- Projektowanie i innowacyjność produktu
- Przechowalnictwo
- Seminarium dyplomowe
- Statystyczna analiza danych
- Wspomaganie procesów decyzyjnych
- Wzornictwo przemysłowe
- Zarządzanie produktem
Przedmioty do wyboru
- Agile management w rozwoju produktu
- Akredytacja i notyfikacja
- Bioaktywne składniki w kształtowaniu jakości żywności
- Biologiczne metody oceny jakości środowiska
- Biznesplan i źródła finansowania innowacyjnych pomysłów
- Chromatografia gazowa i olfaktometria w badaniu jakości produktów
- Controlling produkcji
- Etyka i wyzwania współczesności
- Gospodarka o obiegu zamkniętym
- Innowacyjność opakowań
- Jakość mikrobiologiczna produktów
- Język angielski I
- Język angielski II
- Język francuski I
- Język francuski II
- Język hiszpański I
- Język hiszpański II
- Język niemiecki I
- Język niemiecki II
- Język rosyjski I
- Język rosyjski II
- Język włoski I
- Język włoski II
- Just culture w systemie zarządzania bezpieczeństwem
- Klasyczne i instrumentalne metody analizy ilościowej
- Konsument na rynku
- Metoda LCA w środowiskowej ocenie jakości
- Metody organizacji i zarządzania
- Moralne granice rynku
- Negocjacje biznesowe
- Nowoczesne technologie w produkcji żywności
- Podstawy automatyzacji i wizualizacji procesów przemysłowych
- Podstawy techniki mikroprocesorowej
- Pracownia inżynierska produktów przemysłowych
- Pracownia kosmetyki naturalnej
- Produkcja żywności ekologicznej przykładem produkcji o obiegu zamkniętym
- Projektowanie i druk 3D
- Projektowanie i realizacja badań organoleptycznych w pracowni inżynierskiej
- Rozpatrywanie reklamacji konsumenckich
- Rozwijanie kreatywności i twórcze rozwiązywanie problemów
- Substancje dodatkowe w rozwoju produktu żywnościowego
- Systemy pomiarowe w zarządzaniu jakością
- Zaawansowane metody oceny jakości żywności
- Zarządzanie procesowe
- Zarządzanie rozwojem organizacji
- Zarządzanie satysfakcją klienta
- Zastosowanie metod optycznych w analizie inżynierskiej
- Żywienie a zdrowie współczesnego człowieka
- Żywność premium
Sylabusy 2024/2025 – II stopień
- Seminarium magisterskie
- Analiza i zarządzanie ryzykiem
- Autentyczność produktów żywnościowych
- Controling kosztów jakości
- Dynamika zmian jakości produktu
- Identyfikacja zagrożeń mikrobiologicznych produktu
- Porównawcza analiza jakości produktów przemysłowych
- Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem produktu
- Systemy i standardy bezpieczeństwa i jakości opakowań
- Twórcze rozwiązywanie problemów w organizacjach zarządzanych projakościowo
- Wdrażanie, dokumentowanie i certyfikacja systemu zarządzania jakością
- Zarządzanie jakością usług
- Zastosowanie metod i narzędzi zarządzania jakością
Przedmioty do wyboru
- Autoprezentacja i etykieta biznesowa
- Innowacja wartości. Doskonalenie produktu
- Język angielski
- Język francuski
- Język hiszpański
- Język niemiecki
- Język rosyjski
- Język włoski
- Prawne aspekty jakości towarów
- Psychospołeczne aspekty jakości
- Rękojmia za wady rzeczy i gwarancja jakości
- Transformacje współczesnej kultury
- Własność intelektualna w globalnej gospodarce
- Zielony paradygmat – perspektywa kulturowa