Ułatwienia dostępu

Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem

AKTUALNE WZORY PODAŃ

Szanowni Państwo, Pracownicy INJZP,

poniżej znajdują się poprawione sylabusy dla kierunku Inżynieria Jakości Produktu dla cyklu kształcenia 2024/2025. Prosimy, by pracownicy prowadzący zajęcia dydaktyczne na IJP w semestrze zimowym 2025/2026 na trzecim semestrze na studiach I stopnia i na drugim semestrze na studiach II stopnia na pierwszych zajęciach w semestrze poinformowali o modyfikacji studentów. Zmiana dotyczy form nakładu pracy studenta.

Sylabusy 2024/2025 – I stopień

  1. Biochemia
  2. Ekonomiczne aspekty jakości produktu 
  3. Grafika inżynierska
  4. Identyfikacja zafałszowań produktów
  5. Inżynieria jakości produktów przemysłowych I
  6. Inżynieria jakości produktów przemysłowych II 
  7. Inżynieria jakości produktów żywnościowych I
  8. Inżynieria jakości produktów żywnościowych II
  9. Kreatywność i myślenie twórcze w rozwoju produktu
  10. Merchandasing
  11. Mikrobiologiczne podstawy jakości produktów
  12. Ochrona środowiska
  13. Opakowalnictwo
  14. Podstawy logistyki
  15. Podstawy prawa, Ochrona własności intelektualnej 
  16. Praktyka
  17. Projektowanie i innowacyjność produktu
  18. Przechowalnictwo
  19. Seminarium dyplomowe
  20. Statystyczna analiza danych
  21. Wspomaganie procesów decyzyjnych
  22. Wzornictwo przemysłowe
  23. Zarządzanie produktem 

Przedmioty do wyboru

  1. Agile management w rozwoju produktu
  2. Akredytacja i notyfikacja
  3. Bioaktywne składniki w kształtowaniu jakości żywności
  4. Biologiczne metody oceny jakości środowiska
  5. Biznesplan i źródła finansowania innowacyjnych pomysłów
  6. Chromatografia gazowa i olfaktometria w badaniu jakości produktów
  7. Controlling produkcji
  8. Etyka i wyzwania współczesności
  9. Gospodarka o obiegu zamkniętym
  10. Innowacyjność opakowań
  11. Jakość mikrobiologiczna produktów
  12. Język angielski I
  13. Język angielski II
  14. Język francuski I
  15. Język francuski II
  16. Język hiszpański I
  17. Język hiszpański II
  18. Język niemiecki I
  19. Język niemiecki II
  20. Język rosyjski I
  21. Język rosyjski II
  22. Język włoski I
  23. Język włoski II
  24. Just culture w systemie zarządzania bezpieczeństwem
  25. Klasyczne i instrumentalne metody analizy ilościowej
  26. Konsument na rynku
  27. Metoda LCA w środowiskowej ocenie jakości
  28. Metody organizacji i zarządzania
  29. Moralne granice rynku
  30. Negocjacje biznesowe
  31. Nowoczesne technologie w produkcji żywności
  32. Podstawy automatyzacji i wizualizacji procesów przemysłowych
  33. Podstawy techniki mikroprocesorowej
  34. Pracownia inżynierska produktów przemysłowych
  35. Pracownia kosmetyki naturalnej
  36. Produkcja żywności ekologicznej przykładem produkcji o obiegu zamkniętym
  37. Projektowanie i druk 3D
  38. Projektowanie i realizacja badań organoleptycznych w pracowni inżynierskiej
  39. Rozpatrywanie reklamacji konsumenckich
  40. Rozwijanie kreatywności i twórcze rozwiązywanie problemów
  41. Substancje dodatkowe w rozwoju produktu żywnościowego
  42. Systemy pomiarowe w zarządzaniu jakością
  43. Zaawansowane metody oceny jakości żywności
  44. Zarządzanie procesowe
  45. Zarządzanie rozwojem organizacji
  46. Zarządzanie satysfakcją klienta
  47. Zastosowanie metod optycznych w analizie inżynierskiej
  48. Żywienie a zdrowie współczesnego człowieka
  49. Żywność premium

Sylabusy 2024/2025 – II stopień

  1. Seminarium magisterskie
  2. Analiza i zarządzanie ryzykiem
  3. Autentyczność produktów żywnościowych
  4. Controling kosztów jakości
  5. Dynamika zmian jakości produktu
  6. Identyfikacja zagrożeń mikrobiologicznych produktu 
  7. Porównawcza analiza jakości produktów przemysłowych
  8. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem produktu
  9. Systemy i standardy bezpieczeństwa i jakości opakowań
  10. Twórcze rozwiązywanie problemów w organizacjach zarządzanych projakościowo
  11. Wdrażanie, dokumentowanie i certyfikacja systemu zarządzania jakością
  12. Zarządzanie jakością usług
  13. Zastosowanie metod i narzędzi zarządzania jakością

Przedmioty do wyboru

  1. Autoprezentacja i etykieta biznesowa
  2. Innowacja wartości. Doskonalenie produktu
  3. Język angielski
  4. Język francuski
  5. Język hiszpański
  6. Język niemiecki
  7. Język rosyjski
  8. Język włoski
  9. Prawne aspekty jakości towarów
  10. Psychospołeczne aspekty jakości
  11. Rękojmia za wady rzeczy i gwarancja jakości
  12. Transformacje współczesnej kultury
  13. Własność intelektualna w globalnej gospodarce
  14. Zielony paradygmat – perspektywa kulturowa